Серж Танкян: "Нямам търпение да се срещна с всичките си фенове в България"

Pinterest LinkedIn +

Все повече хора започват да говорят за Серж Танкян (Serj Tankian) като за артист, а не като за бившия фронтмен на System of a Down. И това не е случайно!

От момента, в който бандата му "отесня", Серж не само създаде невероятна музика, но успя да я пригоди и за оркестър (Elect the Dead Symphony). Шоуто му с Оуклъндския филхармоничен оркестър обаче съвсем не е единственият експеримент, в който арменецът се впусна в последните няколко години. През 2001 година излезе книгата му с поезия "Cool Gardens", а в момента се е заел и с музикалното оформление на мюзикъл.

Серж Танкян е артист в пълнокръвния смисъл на думата. Такъв е дори когато говори разпалено и убеждава президента Обама, че всички страни трябва официално да признаят арменския геноцид и да не го наричат по никакъв друг начин освен "геноцид"!

Същият този артист ще стъпи за първи път на българска сцена и със сигурност това ще е празник не само за феновете на System of a Down. Няколко седмици преди шоуто му на Spirit of Burgas (15 август 2010) Avtora.com успя да открие Серж Танкян и той се съгласи на това интервю.

 .: Здравей, Серж. Първо искам да ти предам радостта на всички твои фенове от факта, че ще бъдеш част от Spirit of Burgas 2010. Какво всъщност ще можем да видим и чуем на сцената на фестивала?

Серж Танкян: Аз също чакам с нетърпение тази среща – никога не съм бил в България. А това, което ще видите на сцената са 14 човека, които свирят много зареждаща музика и един странен тип в средата.

.: Колаборацията между твоята музика и оркестър беше една наистина приятна изненада. Ще можем ли да чуем нещо от Elect the Dead Symphony тук?

Серж Танкян: Ще усетите вкуса на албума. Ще дойда с 8 допълнителни музиканти освен основните от FCC (Flying Cunts of Chaos), с които пътувам. Ще свирим както симфонични композиции, така и песни от рок варианта на Elect the Dead. Ще чуете и някои нови парчета от предстоящия ми албум Imperfect Harmonies.

.: Разкажи ни малко повече за него? Разбрах, че ще има "електронно и симфонично джаз-рок" звучене, както и че ще е на пазара през септември, така ли?

Серж Танкян: Точно така. Imperfect Harmonies излиза на 7 септември на всички пазари. Хора, които са го чували, твърдят, че е уникално съчетание на звуци – нетипично за рок албум. Обичам музика, която трябва да се слуша многократно, за да я откриеш докрай. Точно като една добра книга или филм. Мисля че точно така се получи с Imperfect Harmonies. Със сигурност е един по-задълбочен вариант на работата ми, нещо което не сте чували досега.

.: Звучи наистина интересно. На обложката на последното концентно DVD, което издаде, твърдиш, че цивилизацията умира. Какво те вдъхновява тогава днес?

Серж Танкян: Казвам го, защото начина, по който живеем в момента на тази планета, е неподходящ и временен дори от научна гледна точка. Ресурсите се изчерпват, а населението се разраства и замърсява планетата с изумителна скорост. Начинът ни на живот е свършен!

Трябва на всяка цена да измислим нещо, с което да спасим природата и цивилизацията вместо просто да се стремим да бъдем невидими за природата. Ако успеем, може би и занапред ще ме вдъхновяват същите неща, които го правят и в момента: изкуство, хора, мисли, книги и т. н.

.: Разбирам, че идеята ти за хората като "немислещото мнозинство" (the unthinking majority) не е само заглавие на песен. Мислиш ли, че като артист можеш да промениш нещо, така че същото това мнозинство да започне да мисли?

Серж Танкян: По-скоро да чувства. Всички ние като хора сме задължени да мислим за това и да сме внимателни.

.: Преди известно време призова президента Барак Обама да признае арменския геноцид. Мислиш ли, че да накараш хората да признаят този геноцид е начина той да не се повтори в бъдеще? И колко е важно това днес според теб?

Серж Танкян: Всъщност много нации са признали арменския геноцид. По време на президента Рейгън Американският конгрес също го призна. Важното в този процес е непрекъснато и по всякакъв начин да се напомня на Турция, че докато те отричат истината и харчат милиони за разпръскването на дезинформация по света, ние ще продължаваме да бъдем трън, забит дълбоко в историята...

.: Поради някакви абсолютно неадекватни причини нашето правителство също все още не е признало арменския геноцид официално, въпреки че България е спасила повече от 20 000 арменци през 1922 година...

Серж Танкян: Тази информация ще ми бъде полезна, благодаря ви. Ще се опитам да направя каквото мога, за да повдигна въпроса за истината във вашите медии. 

Трябва да се говори за това, защото геноцид има и днес. За да бъде спрян веднъж и завинаги, трябва да се намери международен механизъм за това. За съжаление това няма да стане докато различни нации си играят на политика с духовете на жертвите на геноцида!

.: Ти си артист в истинския смисъл на това понятие. Това може би е причината и да намериш толкова много фенове дори и само със соловата си кариера. С какви други експерименти ще ни изненадаш обаче през следващите няколко години?

Серж Танкян: Работя върху мюзикъл – „Prometheus Bound”. Трябва да е готов през 2011 г. и ще бъде поставен в Арменския театър в Харвард, Бостън. В момента пиша първата си симфония за оркестър. Мюзикълът ще бъде съвременна интерпретация на гръцката митология, а музиката, която пиша, ще бъде смесица от различни жанрове. Голямо предизвикателство е, наистина.

През следващата година ще излезе и втората ми книга с поезия. Имам и няколко идеи за документални книги. Както и нови записи, разбира се – не спирам да правя музика.

.: Дуетът с твоя баща Хачадур Танкян и песента “Bari Arakeel” стана голям хит тук сред твоите фенове (а и не само). Ще я изпееш ли на концерта си в Бургас?

Серж Танкян: О, уау! Много се радвам да го чуя! Нямам търпение да кажа и на баща ми – той ще е наистина щастлив! Всъщност бих се радвал, ако можех да дойда с него в България и да я изпеем заедно, но не съм сигурен, че ще успея...

.: Музикалният пазар се променя всеки ден – със сигурност е много по-различен от момента, в който System of a Down се появи на сцената. Какво мислиш, че ще се случи с музикалния бизнес в бъдеще и каква ще бъде ролята на музикантите изобщо?

Серж Танкян: Ужасно е, че музикалната индустрия се срива. Нелегалното сваляне на музика кара компаниите и продуцентите да бъдат все по-пазарно ориентирани и да избират масовия вкус пред риска да продуцират някоя наистина нова и креативна банда. От друга страна обаче заради технологичния напредък музикантите имат всички възможности сами да записват и презентират своята музика. Така че бъдещето на музиката е за този, който успее да го грабне! Каквото и да се случи, надявам се да е за доброто на артистите и най-вече да е за сметка на качеството!

.: Ще се съберете ли скоро със System of a Down?

Серж Танкян: Винаги сме отворени за оферти да свирим като System of a Down. Обсъждаме всички предложения и когато решим да го направим, повярвайте ми, всички ще разберете!

.: Чувал ли си някоя българска група или артист?

Серж Танкян: Обожавам дисковете си с „Мистерията на българските гласове”. Иска ми се да си взема още музика от България.

.: И за финал - как си представяш перфектния свят и какво е посланието ти към феновете в България?

Серж Танкян: Перфектният свят съществува в много редки и чисти моменти на просветление и отражение... Трудно е за обяснение, но се случва точно в онзи момент преди да отворим вратите на сърцата си и пристъпим навън.

Нямам търпение да срещна всички в България, които харесват музиката ми. Искам да ги поздравя и да ги видя какви са и какво всъщност харесват. Никакви послания преди това - така ще е най-честно.

Сподели.