Сексът и градът (Sex and the City)

Pinterest LinkedIn +

Откровен, забавен и с различен поглед към връзките, "Сексът и градът" (Sex and the City) е сериалът, превърнал се в световна сензация още с появата си и останал класика в жанра и до днес.

Една от най-успешните продукции на HBO, създадена по идея на Дарън Стар (Darren Star), той е от онези култови заглавия, които често цитираме, даваме като пример и с удоволствие гледаме отново и отново, заради очарованието на Ню Йорк и неповторимия стил на Сара Джесика Паркър (Sarah Jessica Parker).

Ню Йорк е един от най-вълнуващите, обичани и вдъхновяващи градове, който често е предпочитано място на действието в киното, телевизията и литературата. Град легенда, град мечта, град с толкова много лица, колкото са и хората в него. The City. Наистина Градът. Заради Манхатън, заради Бродуей, заради модата и дори именно заради този сериал.


Всъщност, пречупен през погледа на безумно влюбената в него писателка Кари Брадшоу (Carrie Bradshaw), Ню Йорк изглежда още по-неповторим. Чувството за хумор, с което е представен животът на необвързаните хора в Ню Йорк, ярките персонажи, изключително стилните тоалети и най-вече впечатляващият актьорски квартет на Сара Джесика Паркър (Sarah Jessica Parker), Синтия Никсън (Cynthia Nixon), Кристин Дейвис (Kristin Davis) и Ким Катрал (Kim Cattrall) превръщат сериала в един от безспорните фаворити на дамската аудитория.

Идеята

"Сексът и градът" е създаден по едноименния роман на американската журналистка Кандис Бушнел (Candace Bushnell). И книгата, и ситкомът носят името на рубриката, която Бушнел започва да списва в "Ню Йорк Обзървър" (New York Observer) през 1994 година. Авторката признава, че основният персонаж на рубриката и книгата й, Кари Брадшоу (Carrie Bradshaw), е нейното алтер его - не случайно инициалите на двете съвпадат.

Впоследствие материалите й са издадени в книга, а успехът привлича вниманието на продуцента и режисьор Дарън Стар (Darren Star), известен с изключително успешните си проекти "Бевърли Хилс 90210" (Beverly Hills, 90210) и "Мелроуз плейс" (Melrose Place).

Той успява да подбере изключително подходящ актьорски състав и да пресъздаде атмосферата на литературната основа в сериала, като по този начин предлага на зрителите един забавен, откровен и леко провокативен поглед в личния живот на нюйоркския елит.Началото

"Сексът и градът" дебютира на голям екран през 1998 година и бързо се превръща не само в едно от най-успешните заглавия на HBO, но в един от най-гледаните ситкоми въобще през годината. Шестте сезона на хитовия сериал са изключително успешни, приети възторжено както от публиката, така и от критиците. Продукцията е отличена с петдесет и четири номинации за наградите Еми (!), от които печели седем и двадесет и четири номинации за Златен глобус, от които печели осем.

Героите и звездите

Сара Джесика Паркър (Кари Брадшоу) - въпреки че голямата й слава идва именно с ролята в "Сексът и градът", Сара Джесика Паркър е една от най-интересните и склонни към експерименти холивудски звезди. Сред множеството професионални изяви присъстват кино, телевизионни и театрални хитове.

Списъкът е твърде дълъг, за да изреждаме, но не бихме могли да пренебрегнем факта, че освен в амплоато на модна икона, в което сме свикнали да я виждаме, тя е брилянтна и в бродуейските спектакли, като номинирания за Тони (Tony) - Once Upon a Mattress и в шедьовъра на Тим Бъртън (Tim Burton) - "Ед Ууд" (Ed Wood), където партнира на Джони Деп (Johnny Depp).


Персонажът й в "Сексът и градът" е очарователната писателка Кари Брадшоу. Основно действащо лице и разказвач на всеки от епизодите, Кари използва собствения си живот и този на приятелките си, за да опише по един абсолютно неповторим начин не само сложните отношения между мъжете и жените, но и живота в Ню Йорк. Това, което я прави абсолютна любимка на дамската аудитория по цял свят са страхотният й моден усет, дозата романтика, която винаги присъства в живота й и страстта й към обувките.

Кристин Дейвис (Шарлот Йорк) - преди стане популярна с ролята си в Sex and the City, Кристин Дейвис участва в друг изключително успешен сериал – "Мелроуз плейс". Участва като гост звезда в хитови комедийни заглавия от малкия екран като "Приятели" и "Уил и Грейс", а освен в пълнометражните продължения на "Сексът и градът", може би сте я гледали на голям екран в "Човекът куче" или "Пътуване до тайнствения остров".

Нейният персонаж в култовата поредица на HBO е скромната и консервативна, в сравнение с останалите три дами, Шарлот. Тя работи в галерия, непоправима романтичка е и мечтае да създаде идеалното семейство.

Синтия Никсън (Миранда Хобс) - кариерата на Синтия Никсън започва от Бродуей - едва осемнадесетгодишна тя вече играе главни роли в хитови мюзикъли и продължава стремглавото си развитие в киното ("Амадеус", "Версия Пеликан") и телевизията, за да достигне върховата си точка в "Сексът и градът".


На очарователната червенокоса актриса е поверена ролята на преуспяващата адвокатка Миранда. Най-рационална и емоционално сдържана от четирите дами, тя е амбициозна, успяла и самоуверена, което често плаши мъжете. И в крайна сметка открива любовта точно там, където най-малко е очаквала.

Ким Катрал (Саманта Джоунс) - Ким Катрал е известна с ролите си в успешни сериали като "Старски и Хъч", "Ангелите на Чарли" и "Коломбо", както и тези в кинохитове като "Полицейска академия" (Police Academy), "Извън подозрение" и др.

Персонажът й в "Сексът и градът" - разкрепостената и независима Саманта, бързо се превърна в нарицателно за жена, чието отношение към любовта и секса не се различава особено от това на мъжете. Изключително успешна в кариерата си, тя преминава през множество изпитания и експерименти, докато накрая все пак открива правилния партньор.

Историята

Четири неомъжени, красиви нюйоркчанки, които открито дискутират всички теми, които ги вълнуват – мъжете, връзките и секса, това са Кари и приятелките й Саманта, Шарлот и Миранда. Разказът се води от името на Кари, която вдъхновена от собствения си опит и този на приятелките си, не само разбира от секс, но и не се страхува да пише за него.


Култови реплики

  • "Който и да е разбил сърцето ти, колкото и болезнено да е било, никога няма да го преодолееш без приятелите си."
  • "Не трябва да оставам стара мома, не трябва да оставам стара мома, как да го запомня? Имате ли химикалка?"
  • "Това е като загадка на Сфинкса - защо има толкова много страхотни неомъжени жени и не толкова страхотни неомъжени мъже?"
  • "Той напълно отговаряше на правилото й за трите П-та – позитивен, привлекателен и платежоспособен".
  • "Мъжете може да са открили огъня,но жените са открили как да си играят с него."

Още от любимите ни (ти) сериали >>


Сподели.