Сценаристката на "Седем часа разлика" е персона нон грата в БНТ

Pinterest LinkedIn +

Българската писателка и сценарист Милена Фучеджиева, чието име нашумя покрай участието й в създаването на сериала "Седем часа разлика", публикува "Отворено писмо до генералния директор на БНТ г-жа Вяра Анкова", в което обвинява националната медия в цензура и лично отношение.

Според Фучеджиева в борбата си за аудитория българските телевизии са преминали етичните граници.

"За мен това писмо е повод да обърна внимание на всички телевизии, че конкуренцията между тях вече добива неприятни размери. Творците, участващи в предаванията им, не са крепостни селяни. Нито пък има телевизия, която плаща толкова добре на писателите и артистите, че да се държи като Метро Голдуин Майер или Парамаунт в златното време на Холивуд, когато звездите са били "собственост" на студията. Не познавам забогатял актьор, режисьор или сценарист в България...

Пишейки това писмо се чувствам, неочаквано и непредвидено от мен, като някакъв цензуриран дисидент. Личното отношение /с нищо непроковокирано от мен/ на Севда Шишманова не може да бъде повод за цензура и то в телевизията, която принадлежи на българската държава и народ.

Предлагам Ви следното: понеже явно все още има хора в БНТ, които не са наясно, че името ми е в черния списък, моля разлепете из коридорите на телевизията обяви, на които пише: "Участието на Милена Фучеджиева в предавания на БНТ е строго забранено по лични причини на ръководството. Ако я поканите, ще бъдете уволнени."
Сподели.