Samsung Galaxy Gear – да, "умен" часовник, ама има още хляб да изяде...

Pinterest LinkedIn +

След като се сдобихме с "умни" телефони, автомобили, дори хладилници, въпрос на време беше и часовниците да поумнеят. Или поне ръчните часовници, ако се вярва на Samsung и тяхната нова концепция Galaxy Gear. Описан съвсем накратко, този модел представлява смарт часовник (звучи доста странно, признаваме), т. е. устройство, което развива идеите на добре познатите ни от 80-те електронни часовници до едно ново, съвременно ниво.

За съжаление, по отношение на дизайна Galaxy Gear прави твърде малко, за да излезе извън стереотипа на доброто старо Casio с LCD екран. Комбинацията от пластмасово-гумирана каишка и неръждаема стомана придава на часовника вид по-скоро на спортен, отколкото на фешън аксесоар.

Това обаче е твърде несъвместимо с оригиналната идея на смарт устройствата – най-вече и основно като бизнес дивайси. Наистина ни е трудно да си представим някой добре облечен строг предприемач с подобно нещо на ръката вместо със скъп Rolex или Breitling.

Друг съществен недостатък на Galaxy Gear е фактът, че неговата функционалност е доста ограничена, ако не е комбиниран със смартфон или таблет, намиращи се под ръка. И като казваме "смартфон или таблет", разбира се, имаме предвид Galaxy S4 или Note (за съжаление Gear не е съвместим с устройства, които не носят логото на Samsung).

Като второ, допълващо и разширяващо възможностите им устройство обаче Gear е доста интересен. Той например предлага опции за бърз преглед на входящите съобщения – телефонни повиквания, имейли, статус ъпдейти и всякакъв друг вид нотификации върху неговия екран, така че да можете да решите струват ли си те по-внимателното отваряне и преглеждане на вашия смартфон или таблет.

Полезна е и сикюрити опцията, която Gear предлага. Той може да бъде настроен към конкретно мобилно устройство (смартфон/таблет) и ако те се отдалечат на повече от 1,5 метра от собственика си, да сигнализира – отлична защита от крадци.

От чисто техническа гледна точка, Galaxy Gear си е, кажи-речи, мини смартфон. С тази разлика, че всъщност не е. Той не предлага опции за независимо провеждане на телефонни разговори – за целта разчита на Bluetooth връзка към съвместим смартфон (да се чете такъв от бранда Galaxy) и на практика работи на същия принцип като всяко безжично хендс фрий.

От Samsung твърдят, че "да говориш на часовника си" изглежда по-естествено, отколкото ако използваш Bluetooth слушалка в ухото, но, честно казано, не сме много убедени в това. Е, освен ако не сте обзети от непреодолимо желание да изглеждате като таен агент в тълпата и нямате нищо против няколко изненадано-озадачени погледи от страна на околните.

Иначе откъм хардуерни спецификации Galaxy Gear е доста впечатляващ за устройство с размерите и вида на обикновен ръчен часовник: едноядрен процесор с тактова честота от 800 MHz, страхотен 1,63-инчов AMOLED дисплей с резолюция от 320 х 320 пиксела, вграден педометър, музикален плейър, 1,9 МР камера.

За съжаление, всичко това се захранва от батерия с доста скромен капацитет (315 mAh), която според Samsung ви гарантира 25 часа непрекъсната работа. С други думи, Galaxy Gear е поредното смарт устройство, което, ако искате да използвате продължително време, ще трябва да включвате всяка вечер в контакта.

На финала: може би най-голямата слабост на този иначе доста интересен експеримент е цената – при стойност от близо 350 евро Galaxy Gear определено не е най-евтиният часовник на пазара, без значение колко забавен и хай тек изглежда.


Сподели.