Samsung Ativ Q – решение на дилемата Windows или Android?

Pinterest LinkedIn +

От Samsung твърдят, че най-после са намерили решение на "вечната" мобилна дилема за избор между Windows 8 и Android. И техният отговор е по соломоновски прост – ползвайте и двете в едно и също устройство. И по-точно пълноценната (не орязания RT вариант) операционна система на Microsoft и най-новата 4.2.2 Jelly Bean ревизия на Android.

За щастие, с техния най-нов хибрид Ativ Q компанията не се е задоволила само и единствено с този ловък софтуерен трик. Това уникално устройство притежава едновременно белезите на ултрабук от висок клас, но и всички удобства, предлагани от таблетите, в това число и прословутия хибрид на хибридите Microsoft Surface.

Екипиран с процесор Haswell (Intel Core от най-ново поколение) в комбинация с 4GB оперативна памет и светкавично бърз SSD диск с капацитет от 128 GB, Ativ Q предлага впечатляваща производителност. Най-големият плюс на устройството обаче е уникалният му 13.3-инчов дисплей с резолюция от порядъка на умопомрачителните 3200 х 1800 пиксела (275 ppi) – нещо, което определено не се среща всеки ден при този клас устройства.

Samsung са подходили доста оригинално и що се отнася до дизайна на Ativ Q. Освен с пълноформатна и много удобна за работа клавиатура той разполага още и с тракпад в стила на IBM/Lenovo лаптопите. Стойката за дисплея също е специално конструирана и позволява закрепването му под различен ъгъл спрямо клавиатурата, така че да се осигури максимален комфорт на използването му – както в класически "ноутбук" стил, така и в Surface вариант.

Иначе габаритите на Ativ Q са солидни и се доближават повече до тези на ултрабук, отколкото на таблет – размерите му са 327 х 217 х 13 мм, а теглото около 1300 грама.

За сметка на това благодарение на изключително енергоефективния Haswell процесор, в комбинация с вграденото в него видео решение Intel HD Graphics 4400, животът на батерията е около 9 часа, което е отлично постижение за подобен клас устройство.

Освен това за разлика от повечето таблети Ativ Q може да се похвали със солидно количество интерфейсни портове, в това число HDMI изход и USB 2.0/3.0 входове, а също така и вградена HD уеб камера, поддържаща до 720р резолюция.

Засега Samsung си мълчат относно цената на Ativ Q, но ако позиционират модела разумно (някъде под нивото на Surface), той определено има потенциала да се окаже поредният пазарен хит на корейската компания.


Сподели.