Съмнения (Doubt)

Pinterest LinkedIn +

САЩ, 2008, 104’
Режисьор: Джон Патрик Шaнли
Сценарий: Джон Патрик Шaнли
С участието на: Мерил Стрийп, Филип Сиймор Хофман, Ейми Адамс, Виола Дейвис, Джоузеф Фостър и други.
Драма, английски

Драмата "Съмнения" е заснета от режисьора Джон Патрик Шaнли по едноименната му пиеса. Тя е играна на Бродуей 525 пъти и през 2005 г. получава престижната награда "Пулицър". Шанли решава да екранизира "Съмнения", като за целта кани актьорите Мерил Стрийп ("Извличане"), Филип Сиймор Хофман ("Капоти"), Ейми Адамс ("Войната на Чарли Уилсън"), Виола Дейвис ("Нощи в Роданте") да изиграят главните роли във филма му.

Самата Опра Уинфри прави опити да получи роля в продукцията, но режисьорът категорично й отказва. Продуцент на филма е ветеранът Скот Рудин, който има зад гърба си огромно количество касови филми, а през изминалата година получи "Оскар" за продуцирания от него "Няма място за старите кучета".

Годината е 1964 и политическите промени в американското общество стават все по-осезаеми. Това се усеща и в католическото училище Св. Никълъс в Бронкс, където е приет и първият цветнокож ученик. Доналд (Джоузеф Фостър) е малко момче, което трябва да се сблъска с консервативната сестра Бивиър (Мерил Стрийп) и нейните методи на възпитание.

Напрежението в училището нараства, когато у сестра Бивиър се заражда натрапчивото съмнение, че отец Флин (Филип Сиймор Хофман) отделя твърде много внимание на цветнокожото момче. Тя предприема собствено разследване, защото си дава сметка, че ако съмненията й се потвърдят, това ще значи огромен обществен скандал и загуба на вяра в църквата.

Официален сайт:
http://www.doubt-themovie.com
Сподели.