Съдия Dredd или правосъдие от бъдещето

Pinterest LinkedIn +

Антиутопичната представа за бъдещето на Пийт Травис (Pete Travis) е съчетание на триизмерна визия, много кръв и неузнаваеми актьори начело с Карл Ърбън (Karl Urban) и Лина Хийди (Lena Headey).

Ако асоциирате правосъдието с Темида и завързаните й очи, опитайте се да си представите обратното - правосъдие, което не се опитва да избяга от субективността на личната преценка. Съдиите в ДРЕД 3D (Dredd 3D) са едновременно полицаи, съдии и изпълнители на присъдата, така че дългата ръка на закона застига нарушителите на място и често с голяма доза окончателност на присъдата. Изненадващо, но такава опростена и моментална система на действие се оказва недостатъчно ефективна в зловещия Мега Сити Едно.

 

Със сигурност сте виждали много футуристични мегаполиси в антиутопичните екшъни, както и най-различни варианти на бъдещето, което е толкова ужасяващо, че би могло да откаже всеки от мечтите му за безсмъртие. В това отношение Dredd 3D няма да ви изненада - Мега Сити Едно е мрачен, сив и зловещ мегаполис, в който се шири престъпност; зад стените му има единствено пустиня и радиация (която се отразява и на обитателите му) и много подходящо е сравнен (от един от персонажите във филма) с месомелачка.

И като се има предвид, че The Fifth Element вероятно е само един от поне двайсетте филма, чието действие се развива в подобен град, то основната изненада на Dredd 3D е, че тази прилика не е дразнеща. Това вероятно се дължи в най-голяма степен на факта, че създателите на лентата не са се впуснали в излишни подробности, а са се спрели на кратко въведение в началото, което едновременно бързо и изчерпателно въвежда в историята.

 

Режисьор на Dredd 3D е Пийт Травис (Pete Travis), когото вероятно свързвате с номинирания за Златен глобус филм Endgame и екшъна Vantage Point с Денис Куейд (Dennis Quaid) и Форест Уитъкър (Forest Whitaker). В новата си лента Травис залага колкото на визуални ефекти, които са наистина впечатляващи, толкова и на актьорския състав. И не само е избрал интересни актьори, но успял да ги представи в доста различна светлина.

 

Сценарият на лентата е дело на Алекс Гарланд, в чиято филмография не липсват и други интересни заглавия като Never Let Me Go с Кийра Найтли (Keira Knightley), а освен това е автор на едноименния роман, по който е сниман филмът The Beach с Леонардо Ди Каприо (Leonardo DiCaprio).

 

Ролята на Дред е поверена на Карл Ърбън (Karl Urban), което всъщност няма как да разберете, освен ако не отделите специално внимание на афиша, трейлъра или на финалните надписи, защото лицето му така и не се вижда във филма. Като изключим устните и брадичката, от които остава впечатлението, че през цялото време е сърдит на някого. Ърбън, когото вероятно сте гледали в Red и Priest, се превъплъщава в съдия Дред - легенда сред съдиите и наистина стоварващо се правосъдие. Впечатляващо праволинеен и ефективен, той е натоварен със задачата да проведе нещо като изпит за новобранец. Задача, която не приема с възторг, защото новобранецът Андерсън е жена със свръхестествени способности (очевидно заради споменатата вече радиация), която вече веднъж се е провалила на изпита си за съдия.

 

Оливия Тирлби (Olivia Thirlby), която вероятно свързвате със заглавия като No Strings Attached и Being Flynn, е значително по-изразителна в емоциите си в ролята на Андерсън, вероятно защото, за разлика от Дред и останалите съдии, не носи шлем. Свръхестествените й способности се изразяват в четене на мисли, което се оказва повече от полезно в преследването на престъпници. Не е съвсем ясно защо сработва само в някои случаи и как можеш да изненадаш в гръб някой, който чете мисли и изобщо не се връзва с оптимизма й.

 

Третата важна роля е поверена на Лина Хийди, чиято визия е много различна от досегашните. Ако все още не сте се досетили - Лина Хийди е актрисата, която играе Церсей Ланистър в хитовия сериал Game of Thrones (Игра на тронове). И въпреки че отново ѝ е поверен негативен персонаж, не е нито руса, нито излъчваща царствено достойнство. Нито толкова изобретателно зла.

 

Dredd 3D е филм, който със сигурност ще допадне на феновете на футуристичните екшъни, въпреки че едва ли ще успее да ги изненада. Ако не сте сред тях, но пък сте решили да му отделите час и половина, вероятно няма да съжалявате заради интересната, ефектна визия и динамичното действие, които няма да ви оставят да се отегчите, стига да нямате проблеми с хвърчащата из триизмерното пространство кръв.

Сподели.