С Giphy възпроизвеждането на GIF във Facebook вече е възможно

Pinterest LinkedIn +

По-рано през 2013 г. Facebook добави поддръжка на статични изображения в панела с коментари към публикация от различен тип – статус, видео, директен линк. Скоро след това добави и поддръжката на хаштаг, който дотогава бе запазена марка на Twitter.

Facebook обаче не поддържа и не планира да въведе поддръжката на анимирани изображения във формат GIF, въпреки че за тази идея се лобира много отдавна и именно заради тях много потребители на Facebook и/или Twitter се насочват към Tumblr (не толкова заради желанието да имат собствен микроблог и да инвестират време и усилия в още една социална мрежа).

В последните дни усилено се заговори, че Facebook вече поддържа този формат или, по-точно, че платформата за споделяне на GIF-ове Giphy предоставя опция за интегриране на анимираните картинки, налични в сайта й, във Facebook. Това е и не е така.

Да, действително всяко желано изображение в GIF формат може да бъде взето от Giphy и вградено като статус или коментар във Facebook бързо и лесно. И да бъде възпроизведено от потребителите на най-голямата социална мрежа в поредица от кадри – точно така, както функционират GIF-овете (свързани помежду си статични кадри, които се изреждат с необходимата скорост и в определен ред от първия до последния отново и отново).

За разлика от GIF-овете в Tumblr и в кой да е друг сайт обаче тези, публикувани във Facebook чрез специалния код, генериран в Giphy, не се възпроизвеждат автоматично, а се стартират чрез кликване на play бутон, подобно на видео.  

Това е така, тъй като всъщност те престават да са .gif (вид визуален формат) и се конвертират във flash файл, щом веднъж се озоват във Facbeook. Тъкмо по тази причина от социалната мрежа излязоха с опровержение на многото публикации, че Facebook вече поддържа gif.

Така или иначе новата услуга, предлагана от Giphy, е атрактивно нововъведение във Facebook, което поне за известно време ще намери широко приложение и  забавлява много от потребителите на мрежата.

Тези, които влизат във Facebook през Chrome, могат да се възползват и от чудесния Giphy плъгин, позволяващ стартиране на търсене, преглеждане на всички резултати за дадена ключова дума, избор на конкретен GIF и взимане на кода му за вграждане във Facebook (или където и да е другаде) без да се напуска текущата отворена старица (чрез иконата на приложението, намираща се вдясно от адресната лента).

Засега разширението няма версия за Firefox, но при достатъчно голям и постоянен интерес към новата услуга на Giphy вероятно е въпрос на време такова да бъде създадено и публикувано в Add-on платформата на Mozilla.


Сподели.