Руснаците предпочитат учениците да работят

Pinterest LinkedIn +

HeadHunter: 64% от руснаците подкрепят идеята за трудова заетост на учениците

По-голямата част от руснаците искат да изпратят ученици на работа - 64 процента от анкетираните са настроени положително по отношение на заетостта на тийнейджъри. Данните са от проучване на трудовата борса "Headhunter".

16 процента от анкетираните нямат мнение по въпроса, а 17 процента от руснаците не подкрепят идеята да се работи в училищна възраст, тъй като според тях подрастващите няма да могат да се справят добре с работните задължения. Според анкетираните руснаци това, което прави учениците добри работници, е тяхната активност и интерес към развитие (32%), желанието за финансова независимост (20%), както и интелигентността и бързината (12%).

Като предимства на заетостта на учениците анкетираните посочват развиването на независимост (73%) и отговорност (66%), печеленето на лични пари (64%), придобиването на умения (63%) и житейски опит (62%). В същото време сред негативните аспекти на тази тенденция респондентите отбелязват риска от измама на подрастващите от страна на работодателя (61%), трудностите при съчетаването на обучението с работата (48%), умората и стреса (45%), както и като липса на свободно време (34%). Според 22% от анкетираните работата в млада възраст може да бъде опасна.

Работещо дете
Мнозинството от участниците в проучването (54%) посочват, че професия, която не изисква специални умения, би била най-подходяща за учениците. 52% процента смятат, че е по-добре тийнейджърите да се занимават с лек физически труд или с лек умствен труд, а половината от руснаците биха предложили на учениците творческа работа.

Като тийнейджъри са работили 38% от анкетираните. 22 на сто се оплакват, че са се опитвали да си намерят работа, докато са учили в училище, но не са намерили подходящи предложения на пазара на труда.

Проучването на портала "Headhunter" е проведено от 22 до 30 август, в него са участвали 2153 респонденти. То е направено на фона на влязъл в сила нов закон, който опростява наемането на тийнейджъри на работа в Русия. Сключването и прекратяването на трудови договори с деца над 14 години вече може да става само съгласието на единия от родителите.

Наскоро Светлана Бесараб, член на Комитета по труда, социалната политика и въпросите на ветераните към Държавната дума, постави под въпроса за възможността недостигът на работна ръка в Русия да се компенсира с детски труд. Тя обаче изтъкна, че работодателите не са много склонни да приемат ученици, тъй като те работят по по-малко часове на ден, а същевременно трябва да получават поне минималната заплата.
Работещо дете

На фона на тези промени в Русия изпъква и нашумелият през изминалата седмица случай у нас, при който либерални активисти заляха мрежата със снимки и видео на момче, което редеше павета в София. Според тях подобна гледка е недопустима, а детският труд на практика нарушава правата на момчето, което неволно се превърна в модел за снимките им. От друга страна, днес депутатката Елисавета Белобрадова сподели с последователите си в социалната мрежа, че е отишла на работа в парламента със сина си, където той първоначално не бил допуснат. В крайна сметка му разрешили да стои в едно помещение, а майката се впусна в най-новата си кауза: да промени това, че децата не могат да отидат на работа с родителите си (поне що се отнася до работата в Народното събрание).
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.