Router Checker открива стопаджиите на вашия маршрутизатор, за които не знаете

Pinterest LinkedIn +

Знаете ли кой използва рутера ви? Да, да, става дума за вашия собствен рутер, позициониран, примерно, в хола ви, откъдето разпространява сигнал по кабел или безжично (wi-fi или т.нар. радио) в домашната ви мрежа за свързване с интернет. Искате ли да се обзаложите, че не сте "качили някого на стоп"?

Освен ако не сте решили друго и настройките са направени според правилата, би трябвало вие единствени да имате връзка с въпросното устройство и оттам – със световната мрежа. Какво се случва, обаче, ако някое от всичките тези "ако" не е изпълнено стриктно и, без да си давате сметка, сте оставили вратата за натрапници широко отворена?

Don't panic, гласи терапевтичният императив от "Пътеводител на галактическия стопаджия", заменен в наши дни от мемето Keep calm. Тази препоръка е особено ценна както за интергалактическите пътешественици, така и за всеки, който не се чувства кой знае колко компетентен по отношение на мрежовите си настройки и обикновено избира жокера "обади се на техника" при всяка поява на жълта триъгълна табела с удивителен знак в системния трей пред "помощ от Google".

По правило, жокерите са три, а умелото им използване е свързано с някакъв тип възнаграждение. В случая вместо на "50 на 50" можете да заложите на Router Checker, доверявайки се на експертите от F-Secure. Както и на стола на богатството, на този пред компютъра ви ще се изправите пред две опции: не, никой друг, освен вас, не слага ръка на пакетите, разпределяни от рутера ви, или да (keep calm & don't panic!) – някой е решил да се възползва от трафика за собствени нужди.

DNS "отвличането" може да причини цял куп главоболия и не особено приятни проблеми, като например цунами от зловредни реклами или пренасочване към мошенически сайтове, чрез които някой някъде смята да открадне личните ви данни, в т.ч. ауторизациите за банковата ви сметка, за електронната ви поща и т.н.

Може би най-хубавото на Router Checker е, че за да стартирате проверката на устройството ви, няма нужда да сваляте и инсталирате нищо – просто влизате в сайта на F-Secure през какъвто и да е браузер и, без да му мислите кой знае колко, кликвате на правоъгълния бутон за старт на сканирането. Дори няма да ви се наложи да затаите дъх, защото, освен ако не слизате от велоаргометъра или не страдате от ирационален страх от киберпрестъпления срещу човечеството, обичайният интервал между две поемания на въздух ще е достатъчен за Router Checker да си свърши работата.

Когато това стане, ще знаете със сигурност дали DSN заявките, изпращани от вашето устройство, се насочват така, както се предполага, или освен вас такива постъпват и от трета страна. Поздравления, в случай че вече сте видели зеления надпис!

Сподели.