"Бързи и яростни 7" - американски мускули и popcorn кино

Pinterest LinkedIn +

Fast and Furious (Бързи и яростни) - франчайзът, който с всеки следващ филм разбива проклятието на големите поредици и става все по-добър, вместо да върви надолу. Защото знае какво Е и какво НЕ Е и го използва като своята суперсила.

Филмите за Дом Торето и Брайън О'Конър започнаха през 2001 г. с доста странна трилогия. Продукциите нямаха много общо помежду си освен концепцията - екшън със страхотни коли и мотивирани състезатели. През 2009 г. обаче юздите пое режисьорът Джъстин Лин с четвъртия филм Fast & Furious (Бързи и яростни 4) и оттам всичко тръгна нагоре.

Няма защо да се лъжем - сериите не са нещо гениално. Както казва Вин Дизел, няма да спечели "Оскар". Както и някои прекалено вглъбени в себе си киномани биха отбелязали - това е американска пропаганда, която да промива мозъците и да ги тегли далеч от т.нар. "качествено кино".

Вече отбелязахме, обаче, че Fast and Furious 7 знае какво е. Филмът и създателите му са наясно, че това е екшън-комедия. В добрия стил на класически примери от 80-те и 90-те. Хората отиват да я гледат не за да търсят смисъла на живота, а за да се позабавляват с приятели над кофа с пуканки и чаша безалкохолна напитка. На практика, на този етап франчайзът е равносилен на блокбъстър за супергерои със силно комедийно присъствие и добра приемственост между филмите.

Говорейки за приемственост, няма как да не отбележим постижението на Джеймс Уан, който сравнително успешно се преквалифицира от хорър режисьор в такъв на високобюджетни продукции. Особено предвид обстоятелствата, при които го направи…

Към момента на излизането на филмът беше в ситуацията "всичко или нищо". След трагичната смърт на Пол Уокър, който заедно с Вин Дизел беше лице на целия Fast and Furious свят, всички бяха на стъпка от отказването. За щастие (или нещастие - зависи от кой тип киномани сте), всички решиха да продължат напред, потвърждавайки отново, че семейството е над всичко - и на екрана, и извън него.

Това е и основната тема във Furious 7 - не закачай семейството ми, защото няма да ти се размине. Този, когото Вин Дизел и компания трябва да убедят, е Джейсън Стейтъм.

Въпреки че е актьор, който играе сравнително еднакви роли през последните години, британецът има харизма и присъствието му не е използвано максимално. Както и това на Дуейн "Скалата" Джонсън - едно от най-свежите попълнения в каста в последните филми.

Тези пропуски и привидно закърпените дупки в сценария на Fast and Furious 7, обаче, са напълно простими и си личи, че създателите на лентата са работили здраво и с много отдаденост и любов, за да успеят да го завършат. Именно заради това е и такова удоволствие да я гледаш, а пък била тя и пропаганда на popcorn киното. 

Avtora.com: Очакваме вашите коментари под статията за този филм!

Вин Дизел вече загатна, че участието на Кърт Ръсел и Натали Еманюел (чаровната Мисандей от Game of Thrones) е важна част от новата трилогия. Актьорът, който даде гласа си на Groot в Guardians of the Galaxy (Пазителите на галактиката) през 2014 г., сподели, че следващите филми за семейството на Дом Торето ще се изместят към източното крайбрежие на САЩ - Ню Йорк. А дотогава имаме цели 7 филма, с които да разпускаме, когато ни се догледа нещо бързо и нещо яростно. 

Сподели.