Росен Дуков - Pikasso на Photoshop-а

Pinterest LinkedIn +

Росен Дуков - Pikasso е графичен дизайнер и бивш рапър. По времето, в което четете това интервю, той е на четвърто място в постоянната класация на "фотошопаджии" с най-много победи – в конкурса на iStock Steel Cage.

Дуков е на първо място творец и като такъв, при работата си той изпитва само онези чувства, които желае да събуди у другия. Както добре знаем, основните цели на изкуството са свободата и прогреса.

Една от основните причини да ви срещнем с Росен е челното класиране в престижния "фотошопски" конкурс "Battle Royal". Друго негово амплоа, което трябва да се отбележи, са музикалните му умения. През 2007 г. той издава своя първи хип-хоп албум под мотото "без мръсни думи". Името на албума е "Рефлекси".


Росен Дуков - Picasso

Avtora.com: С какво се занимаваш напоследък?

Росен Дуков: Работя върху личното си портфолио www.rosendukov.com и това за фирмата. Оказва се трудна задача на фона на всички останали поръчки. Времето е определящ фактор в наши дни.

.: Photoshop – самоук или с учебници?

Росен Дуков:
Преди 10-15 години нямаше Интернет, нямаше обучителни книги или видео уроци. Всичко сам по метода на пробите и грешките. Днес е по-лесно, пълно е с информация и туториали. Като зациклиш, драскаш едно въпросче в специализиран форум и хоп, след 10 минути казуса ти е решен.

.: Любимият ти Photoshop плъгин?


Росен Дуков:
Не използвам много плъгини. Правилното съчетаване на основните функции и инструменти в Photoshop + другите приложение от Adobe CS се справят чудесно. Плъгините се създават, за да пестят време, но на мен повечето ми стоят евтино.


Дигитална манипулация Росен Дуков

.: Кажи ни нещо повече за конкурса "Battle Royal"?


Росен Дуков:
В продължение на 85 дни, участници от цял свят мерят своите Photoshop умения в конкурс, организиран от iStockphoto. Правилата ги има в сайта, ако някой се интересува. Тази година жури определи 117 участника в предварителния етап, а от тях само 32-ма достигнаха до директните елиминационни рундове. Победителят продължава, победеният отпада.

Един от тези 32-ма бях и аз. И така битка след битка – до финала! Като цяло е доста изтощително и ангажиращо - все пак са близо 3 месеца.

За всеки двубой има международно жури от известни имена в дизайн индустрията, което определя победителя. На финала не успях да спечеля, но и второ място в света не е зле нали?


Дигитална манипулация Росен Дуков

.: Определено. В какво би вложил 5-те хиляди долара, ако беше спечелил?

Росен Дуков:
Щях да попътувам по света, това винаги ме зарежда с креативна енергия.

.: След като вече издаде един албум, би ли се захванал с подготовката на втори, предвид настоящия статус на музикалния пазар в България?


Росен Дуков:
В момента не, а и засега съм оставил музиката на заден план.

.: Защо "без мръсни думи" в хип-хоп албум?

Росен Дуков:
Защото не съм фен на масовото разбиране, че ако правиш хип-хоп си простак, деграде или наркоман. Аз имам диплома за магистър, станах посланик на програма "Еразмус" за България, изложби, фючъринги с известни български изпълнители... Мисля, че с този албум доказах, че хората грешаха в преценката си за тази музика.


Дигитална манипулация Росен Дуков

.: Каква музика можем да намерим в MP3 плейъра ти в момента?

Росен Дуков:
Putumayo колекциите – има за всеки ден и всякакво настроение.

.: Най-големите ти страхове?


Росен Дуков:
Като малък се страхувах да не изгубя таланта си, но с времето разбрах, че наистина формулата на успеха е 1% талант, а останалото - усърдна работа. Също така ме е шубе и да не изплискам легена по някое време, нали знаеш как е при художниците.

.: Pikasso, защото…


Росен Дуков:
... рисувам. Предполагам, че това е впечатлило най-много хората, когато ми измисляха този прякор.


Дигитална манипулация Росен Дуков

.: Pikasso на 50 години – по-скоро музикант или графичен дизайнер? Или и двете?

Росен Дуков:
При мен изкуството е водещ елемент – дали рисуване, дизайн, музика или друго, не е важно, стига да ти носи удовлетворение. Все пак залагам на графичния дизайн. А според теб дали света ще е същия дори само след 5 години?

.: Надявам се да е далеч по-творчески устроен. И един финален въпрос – предоставя ли реални възможности за успешно развитие на един графичен дизайнер страна като България? Или по-скоро ти си изключение?

Росен Дуков: Мисля, че със силно желание, вяра и постоянство се постига всичко. Без значение къде се намира човек, не трябва да спира да мечтае...

Интервю: Ивайло Коралски.

Сподели.