Root Souljah: Нашата музика е мисия, а не бизнес!

Pinterest LinkedIn +

Въпреки че свирят нетрадиционна за България музика - реге, групата Root Souljah успя да се наложи на музикалната сцена у нас, в която доминират стилове като поп и попфолк.

Avtora.com поговори с двама от създателите на Root Souljah - Александър Поплилов-Sen I и Цветан Чобанов, за да разбере има ли почва реге музиката в България, както и каква е връзката между марихуаната и властта.

Любомила Бучинска: Преди всичко, защо бели момчета като вас, при това българи, живеещи на хиляди километри от Ямайка, решиха да свирят реге?

Sen I: За истинската музика няма раси, цветове, държави и граници, а има една универсална космическа вибрация. Люлката на регето – Ямайка, в момента произвежда един нищожен процент от световната реге музика.

Това, че белите правят качествено реге е абсолютно неопровержимо доказано. Щом Растафарианството запали пламъка в сърцето ти, няма значение от къде си и как изглеждаш. Ние сме против всякакъв тип разделение – културно, расово или религиозно.

Цветан Чобанов: Дълго време експериментирахме, докато накрая регето просто ни фиксира и обедини. Още от първата репетиция разбрахме, че му принадлежим. Намерихме се. Групата Root Souljah същестува вече повече от три години и се развиваме успешно, както музикантски, така и идейно.

Трудно е група като нашата от 10-12 човека, да се запази в същия състав толкова години, а ние успяваме и освен, че се задържахме, се държим здраво.

.: Вие свирите Roots Reggae, с какво този стил е по-различен от останалите в жанра?

Sen I: Не случайно сме се спрели на Roots Reggae-то, защото освен мелодията и забавлението, които ни носи, този стил предава и сериозни житейски послания, поднесени по един лесно възприемчив начин на младежта, а и хората като цяло. Без да омаловажаваме другите стилове разбира се, те си имат своите фенове, изпълнители и сцена.

Боб Марли е един от създателите на Roots Reggae-то, като в него има едно забавяне на темпото. А това може би е свързано и с употребата на марихуана, която е една от свещените билки на цялата култура, на Растафарианството.

Цветан Чобанов: Това, което ние правим, е по-скоро нашата религия. Нашето виждане за живота се изразява в нашата музика. Стремим се да дадем ново звучене на Roots Reggae-то, защото сме модерни хора все пак. Относно текстовете...ние сме изцяло против системата, изцяло против насилието, войната...

.: Споменахте сериозни житейски послания...

Sen I: Искаме да дадем пример на нашите сънародници, като им кажем, че силата е в обединението. Тази мъдрост ни е наследена още от древните ханове, но за съжаление много малка част от хората го разбират.

Всеки се мисли за голям шеф и за голям разбирач. И се вижда докъде може да стигне човек, вървейки по тази пътека... Затова искаме да предложим една нова алтернатива, която е в обединението, взаимното разбирателство и толерантност. Просто е – една любов за всички.

Цветан Чобанов: Чувстваме се дори длъжни да предадем нашата вяра на публиката и тя усеща това по време на концертите. Хората определено са положително повлияни след концерт, което ни прави отговорни към тях. Виждаме, че въздействаме и ние помежду си също го усещаме. Когато сме заедно се транспортираме на друго място. Има сила.


Цветан Чобанов Снимка: Avtora.com

.: А защо текстовете на песните ви са на английски език? Българският не е ли подходящ за реге?

Sen I: Не е точно английски, а по-скоро негов вариант, който се говори в Ямайка. Или казано по-точно - английски с по-африканско звучене. И на такъв език пеем ние. Но това няма такова голямо значение, защото по-важно е да се разбира посланието.

Понякога човек не може да разбере текста, но може да усети вибрацията на една песен. И това всъщност влияе на човешкото тяло - на физическо и психическо ниво. Текстът вече е една следваща стъпка. Посланието не е закодирано, напротив - то е абсолютно отворено за всеки, който иска да го разбере.

Защото има много хора, които са промити. И колкото да им пееш и да им обясняваш, те не възприемат. Защото Тъмната страна е промила много мозъци.

Цветан Чобанов: Не сме се разграничили от българския език. Но просто така ни идва отвътре, така ни харесва. Никога не сме били упреквани от някой фен защо пеем на английски и никога не са ни казвали, че не ни разбират.

.: Има ли прилика между Root Souljah и Ъпсурт, визирам социалната тематика на текстовете?

Sen I: Да, донякъде приликата е в социалната тематика на текстовете, която те представят обаче в малко по-лежерно хумористичен стил, което аз лично уважавам.

И друга прилика е, че Ъпсурт се занимават с проблемите на улицата. Защото регето дори и да предава цитати от Библията, обръща внимание и на социалната страна на нещата. А с това се занимаваше и голяма част от хип-хопа, преди да стане ужасно комерсиален и да започне да се занимава с всички тези глупости, които слушаме и виждаме в момента, и които нямат нищо общо с истинския хип-хоп от миналия век.

Просто, за съжаление и хип-хопа беше погълнат от Бабилон и загуби своята стойност. Докато регето е последната крепост на истината. Регето е останало чисто и неопетнено от тези масови стилове.

.: И като стана дума за масови стилове, какво мислите за всички тези поп звезди, които се роят ежедневно у нас, а и по света?

Sen I: Според мен, цялата поп музика е промивка. Това е музика, правена с цел изкарване на пари. А такава музика губи своята стойност. Съжаляваме за младежите, които се поддават на тази евтина кампания и се надяваме това да скоро да отмине. Но всъщност вече е започнало да отминава.

Цветан Чобанов: Да, защото омръзва много бързо. Всичко е едно и също, няма нищо ново. Гледаме какво се случва по MTV - върти се едно и също нещо. Все едно правят един и същи видеоклип само сменят човека в него.

Мен лично вече ме болят очите да гледам такива изпълнители. Дори не им обръщам внимание. Не ни вълнуват изобщо, а и като гледам хората наоколо също не ги вълнуват особено вече.


Root Souljah в почти пълен състав Снимка: Avtora.com

.: Българските медии обаче като че ли не обръщат почти никакво внимание на реге музиката.

Цветан Чобанов: Медиите като цяло не са заинтересовани от българската култура. Това е основният проблем. Според официалните данни, излъчването на българска музика в медийното пространство е 18%, в които се включва и попфолка.

В българските медии директно се налага западната музика и това, което се върти по MTV. Да не говорим, че големите телевизии, радиа и списания много често са собственост не на българи, а са част от чужди корпорации.

Sen I: Регето винаги е било леко встрани от масовите медии. Дори Боб Марли и най-големите реге звезди никога не са стигнали до BBC, например. А на практика регето навлиза по света от Ямайка през Великобритания. Но дори там медиите са подчинени на властта, и след като пееш против властта, няма как да имаш голям air play. Медиите не обръщат много внимание на регето или поради невежество или поради тази идеологична бариера.

Не съм работил в медии, но доколкото знам относно българските звезди, всичко става с кинти. Като дадеш пари и те започват да ти въртят песните. Неща, които на нас са ни чужди. Изглеждат ни изкривени и нереални.

.: Изкарват ли се пари от регето в България?

Sen I: Изкарваме пари от участия на живо. В България обаче избягваме да свирим много често, за да не се превърнем в някоя кръчмарска група. Въпреки че имаме доста покани. В провинцията свирим още по-рядко, защото там няма клубове с такава голяма сцена, каквато на нас ни е необходима. Но преди всичко нашата музика е мисия, а не бизнес.

.: Какво всъщност е Бабилон?

Sen I: За да уточним - това не е древният град с кулата, която е била разрушена. Става въпрос за сегашната цивилизация, за този манталитет – когато човек се помисли за прекалено могъщ, губи връзката с висшата сила и бива наказан.

Бабилон са властта, политиците, търговците, петролните и финансови магнати. Управляващата класа, която държи 90% от световния капитал. Също така тайните общества и масовите медии, всички световни канали като CNN, NBC, и тн.

Нещата съвсем не са мистични, а напълно реални и се случват сега, в този момент, и който има уши да слуша и да очи да гледа, ще разбере за какво става въпрос.

Ние не се заблуждаваме, че всички хора ще разберат, защото както казва Боб Марли: "Още много ще трябва да страдат, още много ще трябва да умрат". Но поне има надежда, защото ядрото на светлината още присъства на нашата планета и има смисъл да се говори за това. И не случайно марихуаната е забранена от Бабилон.

.: Защо?

Цветан Чобанов: Тъмната страна е забранила марихуаната, защото знае, че използването на марихуана отваря човек в някои отношения. Той започва да вижда нещата по истинския начин. Докато те казват, че това е наркотик, и че си наркоман.

Sen I: Употреба на марихуана, но не самоцелно, а като един проводник на просветление. И точно затова системата се опитва да я забрани, защото в противен случай губи контрол върху масите. Марихуаната те откъсва от лапите на Бабилон и ти отваря очите, най-общо казано.


Sen I Снимка: Avtora.com

.: Трябва ли да се легализира марихуаната?

Sen I: Разбира се, защото тогава полицията ще започне да се занимава с истинските престъпници, а не с това да преследва тийнейджърите за фасове. И то при положение, че разни изверги се избиват, колят, продават амфетамини и разни такива, с които в момента младото поколение се тъпче много повече, отколкото с нещо толкова натурално, и което природата ни е дарила.

В напредналите държави, от които България трябва да черпи пример, класифицират марихуаната в категорията на най-леките наркотици. Тук няма такова нещо и всичко се движи от финансовия интерес, защото в момента мутрите и полицията са едно и те контролират целия този бизнес.

.: Какво ви предстои?

Sen I: Надяваме се, съвсем скоро да излезе първият ни дългосвирещ албум. В него взимат участие Jahmmi Youth и други гости от България, Великобритания и Ямайка. Изобщо ще има много колаборации в световен мащаб.

С конкретни срокове обаче не обичаме да се ангажираме, защото това време, в което живеем, е наложено от Бабилон и ние не искаме да се съобразяваме с него. Вървим в така нареченото за нас Jah time, така че просто казваме само едно "скоро", а от там нататък точно кога ще стане : "Времето ще покаже", както е казал Боб Марли.

.: Какво е вашето лично послание към хората на 21 век?

Цветан Чобанов: Искаме да им кажем: Избавете се от страховете си, защото те само ви пречат по житейския път. Намерете себе си и се преборете с егото си и тогава ще намерите истинската любов. Всеки сам трябва да мине по пътя си, за да стигне до едно друго ниво.

Най-ценното нещо в хората е техният стремеж към осъвършенстване. Това е неизчерпаемото богатство на човека. Ако следва пътя си, той следва пътя към съвършенството си. А пътищата са най-различни, целта няма значение. Има значение, само какво правиш – тук и сега.

Гледай видео с Root Souljah>>


Сподели.