Корейски вариант на "Спешно отделение" тръгва по БНТ

Pinterest LinkedIn +

След успеха на корейския сериал "Съкровище в двореца", който завладя сърцата на хиляди зрители по националната телевизия, БНТ започва излъчването на нов 21-сериен филм от Южна Корея. "Романтичният доктор" стартира на 9 април по БНТ2.

Суматоха, болка и страдания – традиционната картина в приемната на болница. Малко момче, обляно в сълзи, моли лекарите да помогнат на баща му. Времето минава, а лекар така и не се появява. Не след дълго медиците констатират смъртта на мъжа. По същото време лекар съпровожда важна делегация из коридорите на болницата и с гордост им съобщава, че операцията е преминала успешно и министърът е в добро здраве. Безутешният син на пренебрегнатия болен изпада в ярост – та нали баща му е бил докаран преди ВИП пациента! Малкият се връща с бейзболна бухалка и започва погром. За изненада на всички обаче екипът на болницата не го предава в полицията. Млад лекар произнася фраза, която преобръща живота му: "Ако искаш да отмъстиш – стани по-добър. Не отмъщавай със злоба, отмъщавай с ум".

Минават години и разплаканото момче Канг Донг-джу става виртуозен хирург и постъпва в болницата, където е починал баща му. Дали ще успее да отмъсти за смъртта на татко си? И ще открие ли онзи лекар, помогнал му като дете?

По динамика на сюжета сериалът "Романтичният доктор" нерядко е сравняван с хитовия "Спешно отделение". Новата корейска поредица разказва за екип млади лекари от малка болница, които под ръководството на своя безупречен шеф – учителя Ким – ежедневно се борят за спасяването на живота на пациентите си. Успоредно с основната сюжетна линия филмът засяга и редица проблеми на съвременното корейско общество, които ще се окажат изненадващо близки до нашето ежедневие.

Главната роля на шефа на спешното отделение – учителя Ким – е поверена на една от звездите на корейското кино Хан Сок-кю. Ветеранът има зад гърба си роли в емблематични ленти като "Зелена риба" (1997), "Коледа през август" (1998), "Шири" (1999), "Берлинският файл" (2013). В ролята на търсещия отмъщение за смъртта на баща си млад лекар Канг Донг-джу влиза Ю Йон-сок, който отдавна е покорил сърцата на почитателките на корейското кино и телевизия с ролите си в сериали като "Отговори, 1994" и "Тайната на семейство Ку" и филми като "The Whistle Blower" (2014), "Красотата отвътре" (2014), "Кралският шивач" (2014) и др. Ролята на жената, в която е влюбен героят му от сериала, е поверена на чаровницата Со Хьон-джин ("Другата госпожица О"). За играта си в "Романтичният доктор" двамата с Ю Йон-сок получават награда за най-добра екранна двойка.

Новата "дорама" (докторска драма), която БНТ започва да излъчва, е продукция на телевизионния канал SBS и една от най-гледаните ТВ поредици за 2016 г.

Зрителите на БНТ2 ще могат да следят сериала, стартиращ на 9 април, всеки ден от вторник до петък от 22:00 часа.
В неделя (7 април) в предаването "Добър ден с БНТ2" Николай Дограмаджиев и Яна Лекарска ще разкажат интересни подробности за новата корейска телевизионна поредица, която БНТ започва да излъчва, и ще дискутират феномена K-Wave (корейска вълна), който бавно, но сигурно завладява и българските киномани. Явлението е пример за специфичен държавен подход в промоцията и популяризирането на корейската култура по света, а филмите и сериалите са един от козовете на тази културна инвазия.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.