Роман Полански покори "Берлинале", "Писател в сянка" фаворит за "Златната мечка"

Pinterest LinkedIn +

Скандалният Роман Полански (Roman Polanski) е на път да изживее истински ренесанс.

Въпреки личните проблеми, свързани с обвиненията в сексуално насилие, режисьорът буквално покори критиците и публиката на 60-то юбилейно издание на "Берлинале" с най-новия си филм - "Писател в сянка" (The Ghost Writer).

Макар премиерата му да премина почти едновременно с тази на "Злокобен остров" (Shutter Island) на легендата Мартин Скорсезе (Martin Scorsese),  мрачният политически трилър на Полански тотално засенчи именития си конкурент и спечели на своя страна куп положителни рецензии, сред които и доста ласкавата оценка - "най-добрия му филм въобще".

"Този увлекателен и оригинален трилър нагледно демонстрира, че Полански все още е сила, с която всеки в киното трябва да се съобразява", коментира щатният рецензент на Times Уенди Айд.

"Това е най-открояващият се филм на Полански от години насам - един кошмар в стил Хичкок, предизвикващ у нас типичното чувство на безпокойств
о", смята и Питър Брадшоу от The Guardian.

Самата лента, която е екранизация по новелата на Робърт Харис (Robert Harris), разчита и на сериозен актьорски състав в лицето на тандема Пиърс Броснън - Юън Макгрегър. Двамата се превъплъщават в ролите на бивш британски премиер и журналист, които са основни действащи лица в играта на котка и мишка, в която залозите са твърде високи и в крайна сметка може да оцелее само един.

"Писател в сянка" е един от 20-те претендента за голямата награда на фестивала - "Златната мечка", но отсега се превръща в основен фаворит в борбата. Така 76-годишният Полански, който продължава да е под домашен арест във вилата си в Гщаад и затова не бе допуснат да присъства в Берлин, има възможността да повтори успеха си от далечната 1966 година. Тогава той грабна отличието за черната комедия Cul de Sac.

Виж снимки от филма, сним. площадка, постери и трейлър >>
Скандалният Полански - между "Осанна" и "Разпни го!" >>

Get the Flash Player to see this player.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.