Родители: От 26 октомври всички ученици да преминат на дистанционно обучение!

Pinterest LinkedIn +

На фона на неконтролируемото разрастване на епидемията от коронавирус у нас нараства и броят на родителите, които се страхуват за живота и здравето на децата и семайствата си. "Обявените мерки не се спазват!", "В училищата е пълно с болни деца!", "Крият информация за реалния брой на заразените в училищата" - сигнализират десетки в социалните мрежи.

От друга страна, всеки ден нарастват и случаите, в които се отказва хоспитализация на болни с пневмония заради липса на места в болниците, както и на медицински специалисти, които да ги обгрижват. "Истински апокалипсис!", възкликват най-уплашените.

Във връзка с това група родители, обединени около каузата за безопасно образование на децата, написаха ултимативно отворено писмо, адресирано до Министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и Министъра на образованието Красимир Вълчев, в което настояват, че са необходими "категорични противоепидемични мерки и засилен контрол върху спазването им". Според тях в условия на световна пандемия от Ковид-19 смятаме приоритет за всяко правителство трябва да бъдат физическото здраве и опазването на човешкия живот".

"Научно доказано е, че единствена превенция срещу Ковид-19 са носенето на маски, спазването на
дистанция и дезинфекцията. Поради това твърдо подкрепяме задължителното носене на маски навсякъде на закрито, при струпване на хора на открито, кактои строгия контрол върху всички противоепидемични мерки. Разбираме, че настоящата ситуация е трудна за цялото общество и за всички сфери на живота, както и че дейностите по лимитиране на последствията от Ковид-19 в известна степен са непопулярни.Вярваме, че с правилнии последователни действия от държавната власт, с точни и ясни противоепидемични мерки, както и със засилен контрол върху тях, всички ние ще намерим правилното решение как да се върнем максимално близо до нормалния начин на живот в новата различна реалност", се казва в писмото.

Според родителите следва да се предприемат активни действия по отношение предотвратяването на по-мащабното разпространение на инфекцията, приложени и в редица други европейски държави. Сред исканията им са:

* Всички училища да преминат в ОЕСР /Обучение в електронна среда от
разстояние/, считано от 26.10.2020г. –понеделник, до края на обявената
извънредна епидемиологична обстановка.

* Провеждане в ОЕСР на лекционните курсове във всички университети.
Присъственото обучение да се отнася само за упражнения и практики в
краен случай, при пълна невъзможност за дистанционно такова и при строго
спазване на противоепидемичните мерки.

* Преминаване в дистанционна форма на работа за държавната
администрацияи офис служителите, кактои за останалите непроизводствени
сектори. Там, където дейностите изискват физическо присъствие, да се
осигури възможност за организиране на хибриден модел, чрез редуване на
физическо и дистанционно присъствие на служителите.

* Ограничаване на броя на лицата, учасващи в мероприятия от частен и
обществен характер, до 10 души на закрито и до 30 души на открито.

* Да бъдат временно преустановени всички дейности от обществен характер,
които не носят добавена стойност.

* Ограничаване на пътниците в обществения транспорт до 50% от капацитета
на съответното превозно средство.

* Създаване на организация за оказване на граждански контрол върху
нарушителите на противоепидемичните мерки и др.

Екипът на групата "Родители за безопасно образование" изказва пълна подкрепа за всяка дейност на Министерство на здравеопазването, която регламентира съответните адекватни мерки и контрола върху тях, а при необходимост и прилагането на по-рестриктивна политика в тази посока.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.