Rock'n Coke - рок и кока? Или просто най-големият турски фестивал

Pinterest LinkedIn +

Не е само Exit. И, разбира се, всеки заинтересован знае това. Големи музикални фестивали на Балканите има, и то - много. Но, което е по-важно, те ще придобиват все по-голяма популярност и в България и, защо не от догодина всеки летен месец да е свързан с поне един печат в паспорта.

Тук ще стане дума за определяния като най-голям оупън-еър фестивал в Турция - Rock'n Coke, чието тазгодишно издание завърши преди броени дни - на 4 септември. Мястото на ежегодната му проява е летището Хезарфен, намиращо се на 50 км от столицата на Турция и с класическото за подобни прояви географско разположение - на полуостров. Известно със своя традиционно силен лайн-ъп, включващ някои от най-известните имена от световната музикална сцена, но също и от турската, събитието, спонсорирано от Coca-Cola, представлява три дни нон-стоп парти, забавляващо над 40 000 рок фенове от цял свят.

В рамките на тези три дни Хезарфен се превръща в едно напълно устроено рок градче, в което освен всички удобства има две големи сцени - основна и денс (Burn Stage). Хедлайнери на първата са изпълнители като The Cure, Korn, Offsprings, Apocalyptica, Skin и пр., а на втората диджеи от ранга на Timo Maas, Alex Smoke,  Evil Nine, C-mon&Kypski и др. Сред местните артисти са електро рок рапърите maNga, диджеите (((EMRE))) & Tutan и мн. др. (*) И отново в традициите на подобни мероприятия, встрани от сцените нон-стоп текат алтернативни забавления като панаири, скейтбординг, баскетбол, цепелин, тай-че, йога и др. Цената на пълния достъп за трите дни е около 50 евро, а къмпингът, включен в нея, е силно препоръчителен. Неговият капацитет е около 7000 места, а колоритът, който придава на панорамната гледка - сам по себе си атракция.  Основната цел? Според организаторите Pozitif и IKSV това е стимулирането на подобен род прояви, явяващи се наместници сред младите хора на европейската и световната глобализация и в Турция.

Тъй като Rock'n Coke се спонсорира и до голяма степен приема облика на Coca Cola, той съвсем не е единствения подобен фестивал в Европа. Coca Cola Sound Wave е спонсор на още 7 летни европейки фестивала - в Холандия, Швеция, Дания, Франция, Германия, Испания и Гърция (Paradise Beach Club, Миконос).  Въпреки че броят на сцените или жанровият акцент за отделните прояви е различен, общото между тях е, че млади хора от цял свят създават за няколко денонощия едно къмюнити, в което расовите, религиозните и всякакви други различия се обезличават, а музиката се изпълнява наживо от най-известните изпълнители в света. Само в Турция, Coca Cola е наляла около $4 000 000. Факт, заради който Rock'n Coke е обект на критики и среща съпротива от страна на няколко организации и инициираните от тях алтернативни прояви.

Най-значимите от тях са The BarisaRock и BEKSAV. И за двата фестивала Coca Cola е символ на Системата (САЩ, Великобритания - капиталистическите страни, наливащи средства във военни действия). Те солидаризират на Sinaltrainal - колумбийска профсъюзна организация на хранително-вкусовата промишленост. Въпросната организация е правила многократни опити да създаде профсъюз на работещите в заводите на Coca Cola в  Колумбия и има документирани много случаи на убийства, отвличания или мъчения на свои членове и лидери. Според официалния доклад корпорацията  на Coca Cola е обвинена в носенето на отговорност за над 179 нарушения на човешките права в Колумбия и 9 убийства.

Barisarock счита, че е нанесъл удар срещу Rock'n Coke. Самото име на фестивала подсказва неговото верую - Barisarock означава Peace and Rock against Rock and Coke. [Мир и Рок срещу Рок и Кока]. За разлика от участниците в "богатия" фестивал, тези, които се появяват в Barisarock не взимат нито лира (турска) за участието си. Миналата (2004) година над 10 000 души публика и 30 изпълнители са се присъединили към Barisarock - млади турски групи, легендарни такива, а също и групи от други страни като Португалия, Великобритания и Грузия; езиците, на които са били изпълнявани песните, са били турски, кюрдски, английски, грузински, арменски, арабски и др. Цените на всичко - билети, храна и напитки, са били изключително ниски, а нито един от продуктите на Coca Cola не е бил консумиран в периметъра на фестивала. С лозунгите си против войната и капитализма Barisarock се е превърнал в алюзия за легендарния Woodstock и е започнал да се нарича Турския Уудсток.

Rock'n Coke и Barisarock се провеждат почти едновременно. Което означава, че всеки може на място да реши какво преживяване иска да си осигури, докато е български турист в Турция - да се почувства гражданин  на света, привърженик на глобализацията, фен, готов да премине границата на страната си само и само да чуе група като Nine Inch Nail или Sugababes, или да се слее с маса от хора, чиято мисия е да се опълчи срещу онова, което смята за несправедливо и за която горните две имена не значат нищо. Парадоксът е, че именно Trent Reznor, и, разбира се, съвсем не единствено той, се конфронтира открито с Буш и американската външна политика. Вероятно най-лесно е идеологията да бъде оставена настрана, за сметка на музиката. Изборът е демократичен.

Догодина Rock'n Coke ще се проведе отново в 3 дни през септември. Мястото е същото, цените идентични, а продажбата на билетите ще стартира ексклузивно в Интернет няколко месеца преди събитието. Програмата все още не се коментира, но едно е сигурно - може да е единствено по-силна.

http://www.rockncoke.com/eng/default.asp
http://www.barisarock.org

* Всички имена са от Rock'n Coke 2005


 

Сподели.