Rob B, Stereo MC`s: "И днес има стилове в музиката, които ще променят света, както това стори рапът през 80-те години!"

Pinterest LinkedIn +

На 7 март Rob B от Stereo MC`s беше за трети път в България за партито "Utopia grooves". За разлика от предишните гостувания на групата сега Rob B бе тук, за да представи свой DJ сет.

Няколко минути преди шоуто Avtora.com се срещна с Rob, за да разберем повече за новия албум на групата, шоубизнеса и какво е бъдещето на Stereo MC`s.

.: Здравей, Роб! Как си?

Rob B: Добре съм, малко съм настинал, но съм ок. Пътувах от Лондон много рано сутринта и сега съм малко зашеметен.

.: Ти си тук за трети път - изглежда ти хареса?

Rob B: Определено се чувствам много добре в София.

.: Има много фенове, които няма да успеят да бъдат на концерта тази вечер – опитай се да им представиш с няколко думи новия албум, който ще презентираш?

Rob B: Новият ни албум ще излезе през юли. Той е голяма стъпка за нас – научихме много през последната година. Наистина научихме страшно много неща и за себе си, и за другите през последната година и затова музиката дойде много бързо. Общо взето направихме албума за едно лято - миналото лято. Чувствам, че намерихме нова енергия за себе си, нов звук, нова посока и съм много развълнуван от този факт. Все още записваме някои от последните парчета, записваме и вокали за други артисти. Като цяло мога да кажа, че последната година беше много продуктивна за нас. За хората, които наистина ги интересува какво правим, мога да кажа, че албумът ни ще е разбиващ! Много вдъхновяващ, енергичен, танцувален албум – от всяко парче си личи какво сме преживяли напоследък, както и отношението ни към музиката днес. Ако трябва да съм честен, ще кажа, че обожавам текстовете, които написахме за албума – това ще бъде страхотен албум. Сигурен съм, че всички ще го разберат!


Rob B: "Новият албум на Stereo MC`s ще е разбиващ!" Снимка: Avtora.com

.: Откъде се появи желанието да застанеш зад DJ пулта?

Rob B: Обичам музиката. Вълнуващо е да си DJ. Също така е и много трудно. В началото си мислех, че не е нищо особено – просто пускаш някакви записи. Но се оказа много по-различно. И колкото повече го правиш, толкова по-добре разбираш, че да си зад пулта означава, че трябва да си много дълбоко потънал в музиката си, да знаеш перфектно какво правиш. А и времето ни е такова – ако искаш да си актуален, трябва да усещаш времето, да знаеш накъде духа вятърът. Да намериш нещо в съвременната музика, което да превърнеш в актуален звук и хората да го почувстват. Сега ние успяхме да направим точно това. Твърде дълго бяхме old school, сега започнахме да оценяваме съвременните течения в музиката. Много вълнуващи неща се случват в момента на музикалната сцена и ние определено хванахме ритъма!

.: Преди време беше казал, че „през 80-те години рап музиката успя да промени цялата идея за музикално възпитание”. Мислиш ли, че в момента има стил, който може да направи същото?

Rob B: Да, всъщност мисля. Това, което повечето хора усещат в момента като музика, определено оформя такива стилове. Това, което правят Ed Banger Records във Франция или пък dub бандите, garage бандите, Baile funk от Бразилия, Baltimore music – тези стилове определено напипват пулса на музиката на нашето време. Това е вълнуващата част от музиката на днешното време. Електро хаусът също. Доскоро не обръщах много внимание на хаус музиката, но сега мисля, че е вдъхновяваща. В хауса откривам много хип-хоп. Хората почувстваха в хаус музиката същата енергия, която някога намираха в рапа. Хаус музиката скоро ще бъде точно толкова значима, колкото беше рапът навремето. Bailе funk черпи вдъхновение от електронната музика, а хаусът - от ранния рап. Като цяло всичко това, за което говоря, е много тежка версия на денс музиката – много тежка, почти пънк. Всички тези елементи влагат много енергия в музиката днес.

.: Това ли те вдъхновява днес – две десетилетия след началото на Stereo MC`s?

Rob B: Да, определено чувствам точно тези вибрации в себе си. Бях пънкар, рокер, пораснах и с рап музиката – но със стария, автентичен рап. Това е енергия, с която живееш. Обожавам това чувство – да живея с музиката. Живея с това, което правя!


Rob B: "В хаус музиката откривам много от стария хип-хоп, от автентичния рап!" Снимка: Avtora.com

.: Можеш ли да си представиш живота си без музика?

Rob B: Не, никога. Животът ми е музика!

.: Какво е бъдещето на Stereo MC`s?

Rob B: Ако трябва да съм честен, мисля че Stereo MC`s започват нов живот. Сигурен съм в това. Пускаме чудесен албум, правим невероятни партита. Участвахме в много различни и странични проекти досега, но съвсем скоро всички отново ще говорят за Stereo MC`s като за нещо ново, вълнуващо, забележително! Феновете усещат това!

.: Какво мислиш за шоубизнеса днес – само бизнес ли е или на някой все пак му пука за музиката?

Rob B: О, шоубизнесът днес е звезди, блясък, бла-бла-бла...

.: Това променя ли усещането на хората към музиката?

Rob B: Да, като че ли точно това се случва. Хората искат да излязат, да отидат на някакво си парти в някакъв клуб, да се изгубят там през нощта и това е. Това е идеята на шоубизнеса – да се изгубиш в него. Но може би така трябва да е – може би идеята е просто да се загубиш в музиката, знам ли...

.: Само преди 15-на години България съвсем не беше толкова атрактивна дестинация за концерти на европейски и световни банди. А вие сте вече за трети път тук – мислиш ли, че шоубизнесът в България започва да възприема принципите на световния шоубизнес или се връщате просто заради феновете?

Rob B: Връщаме се, защото обичаме музиката и защото още първия път, когато дойдохме, усетихме, че хората тук също обичат музиката ни. Трябва да призная, че тук, в София, шоуто винаги е адски откачено. Просто удивително!


Минути след интервюто Rob B представи двучасов DJ set, озаглавен "UTOPIA grooves" Снимка: Avtora.com

.: Чувал ли си досега някоя българска група или артист, които да са ти направили впечатление?

Rob B: Познавам няколко човека, да. Познавам Насо Русков и съм чувал няколко български банди. Има добри, определено. Сега се сещам, че Насо всъщност е и много добър автор – има страхотни текстове, наистина страхони.

.: Има ли нещо, което искаш да кажеш на хората, а не можеш да го направиш чрез музиката?

Rob B: Животът е чудесен. Опитвам се да го кажа по всякакъв начин – определено е чудесен!

За Avtora.com интервюто взе Елена Георгиева

Сподели.