Rise of the Argonauts

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Action RPG
Година: 2009
Произв/Изд: Codemasters/Liquid Entertainment
Платформа: PS3 | X360 | PC

God of War превърна гръцката митология в доста популярно поле за изява и поредният игрален персонаж, поел по стъпките на Крейтъс, за да избие впечатляващо количество хора и чудовища е небезизвестният Язон.

След онази, екранизация на Холмарк, в която Орфей беше представен като негър и тук разглежданата игра не е особено вярна на оригинала, но нека не искаме прекалено много.

 

Тук влизате в ролята на въпросния Язон, който – в компанията на своите верни аргонавти се качва на кораба Арго, за да търси Златното руно. Причината в играта обаче е малко по-различна от познатата ни – Язон предприема търсенето на тайнствената реликва в отчаян опит да съживи съпругата си, простреляна със стрела от наемен убиец в деня на сватбата им.

В последвалата каша са забъркани достатъчно персонажи, същества и богове от гръцката митология, за да е забавно.

 

 

Всъщност, след като не четем дебели книги, а играем търд пърсън, най-важното е екшън да има. А тук екшън си има, при това – в повече от задоволителни количества, защото въпреки неясното желание на производителите от Liquid Entertainment да ни представят Rise of the Argonauts като ролева игра, всъщност става дума за класически екшън от трето лице със служещи по-скоро за отмора след битките ролеви елементи и диалози.

 

Реално може би най-лошото нещо, което може да се каже за тази игра е, че е свръх опростена с видимата цел да достигне до възможно най-масова аудитория.

Въпреки някои интересни елементи в битките (като например тази да сменяте оръжията си в движение и след два удара с боздугана, който да зашеметят врага, Язон може бързо да извади на меча си и да го довърши с няколко бързи замаха) бойната система всъщност е доста елементарна и обичайните за жанра лек, тежък удар, блок и отбягване не са навързани в заслужаващи внимание комбота.

В този ред на мисли – не се надъхвайте излишно от гейм заглавието, с което започна тази статия –
Rise of the Argonauts не е God of War и единствените допирни точки между двата древногръцко-митологични екшъна е факта, че и Аргонавтите са доста кървави и крайно неподходящи за детска аудитория.

 

 

Ролевата система, както отбелязах, служи по-скоро за фон. Повечето умения, с които се сдобивате са пасивни и ви дават определени предимства в битките, а малкото активни такива се зареждат толкова бавно, че най-вероятно ще ги пускате по-скоро в името на визуалните ефекти, отколкото заради ефективността им. Което е жалко, защото ролевите елементи определено са оригинални и нетипични.

Наместо да печелите точки опит по обичайния начин – докато избивате многобройните си врагове – тук получавате точки, с които да си
купите” нови умения, когато се харесате достатъчно на даден бог. Четирима от олимпийците обръщат внимание на Язон – Арес, Атина, Аполон и Хермес.

В хода на действието извършвате подвизи, силно наподобяващи ачийвмънтите при игрите за
Xbox 360 – счупили се Х броя щитове, убили сте Y броя врагове, изпълнили сте дадена задача по определен начин и т.н. Всеки един от тези подвизи може да бъде посветен на някой от четиримата богове, с което получавате достъп до умения от дървото му на развитие.

За съжаление, неколкократно споменатата опростеност свежда иначе впечатляващите на вид дървета до четири съвсем базови неща – Арес дава бонуси при боя с боздугани, Атина – при употребата на копия, Хермес – при мечовете, а Аполон – при блокирането.

Което уби в зародиш цялото ми желание да стана последовател на приятно агресивния Арес, защото рядко използвам боздугани.

 

 

Освен като им посвещавате подвизи може да печелите благоразположението на боговете (и, респективно – точки) в хода на немалкото диалози в играта. Системата тук е много подобна на тази от Mass Effect и не ви предоставя точни реплики, а по-скоро посока, в която бихте искали да насочите разговора.

Някои от наличните отговори на Язон имат прикачена към себе си иконката на един от четиримата олимпийци и ако се спрете на тях – печелите благоразположение. За съжаление и тази интересна идея не е доизмислена, защото застава на пътя на характерното за ролевите заглавия правило да се опитате да мислите като персонажа, в чиято роля сте влезли.

Така например много ми се искаше да кажа на чичо си да млъкне и да си знае мястото, докато ме разубеждаваше от желанието да спася мъртвата си съпруга, но този отговор ми даваше точки в скалата на Арес, която – както се разбрахме – нямах намерение да пълня.

 

На ниво техническа реализация нещата не са върхови, но са достатъчно добри. Както съм казвал нееднократно Unreal 3.0 енджина е красив единствено, когато с него работят създателите му от Epic и Rise of the Argonauts, използваща въпросния двигател”, изглежда добре, но е абсолютно несравнима с махащия глави Gears of War 2. Озвучаването също е по-скоро добро, но не заслужава някакви сериозни суперлативи.

 

 

Закупилите си PC версията на играта пък най-вероятно ще се подразнят от факта, че над портването от конзолите не е работено изобщо. Единственото нещо, което подлежи на промяна при видео настройките е резолюцията, Rise of the Argonauts е безкрайно непригодена за игра с клавиатура, а е крайно капризна откъм поддръжка на падове (за това – четете съвета по-долу) и – не на последно място – клавишите не подлежат на преконфигуриране.

 

Въпреки предимно негативния тон на този текст обаче, може би изненадващо, ще кажа че играта е приятна и изненадващо увлекателна. Rise of the Argonauts е чудесна за разпускане и убиване на време. Проблемът е, че създателите й сякаш не са били наясно какво точно искат да направят и в резултат крайният продукт няма да се хареса много нито на ролевите фенове, нито на геймърите мечтаещи си за сложен и кървав екшън, нито на играчите, търсещи дълбока и заплетена митологична история. Което е жалко, защото Liquid Entertainment определено не са страдали от липса на идеи.

 

 

 

Полезният съвет:

 

PC версията на играта не работи адекватно с много от геймпадовете, различни от този на Xbox 360. В резултат, при някои модели, движенията с левия аналогов стик са обърнати и когато го натиснете напред героят ви щастливо хуква в посока към камерата. Този изнервящ проблем се оправя по следния начин – открийте LiquidInput.ini файла (по подразбиране се намира в C:Documents and SettingsИмето на акаунта виMy DocumentsMy GamesRise of the ArgonautsLiquidGameConfig) и намерете следния ред:

 

Bindings=(Name="XboxTypeS_LeftY",Command="Axis aBaseY Speed=1.0 DeadZone=0.3")

след което го променете на:

Bindings=(Name="XboxTypeS_LeftY",Command="Axis aBaseY Speed=-1.0 DeadZone=0.3")

 

Сега героят ви ще се движи нормално. Няма нужда да ми благодарите.

Текст: Александър Бакалов

Сподели.