Rise and Fall: Civilisations at War

Pinterest LinkedIn +

Жанр: RTS Година: 2006 Системни изисквания: P4 2Ghz, 512 MB ram, Win Me/2k/XP, Dx 9.0c, 64 MB video, 1xDVD Производител/Издател: Midway Сайт: http://www.riseandfallgame.com/

"Горко на победените!"

Не е лека работата на гейм дизайнера. Проблеми с очите, наднормено тегло, преексплоатация на кафе машината и зачервени бузи са само частичка от неволите, съпътстващи тази професия. Да не говорим за пренасищането на жанра и изчерпването на свежи идеи, водещи до игри с коефициент на забавление на касетка с домати. В индустрията се наливат все повече и повече пари и се очаква все по-голяма възвръщаемост. В тази обстановка на стагнация е доста трудно да се подхвърли дори и малко по-радикална геймплейна идея, какво остава за по-разчупена цялостна концепция. Все пак е открита рецептата - комбинация от жанрове, използвайки за основа някоя изпитана игрална концепция и щипка нововъведения за вкус.

Ни рак, ни риба

Доста оригинална е идеята, заложена в Rise and Fall. На пръв поглед това е стандартна стратегия, доста подобна, като стил на игра, на вечния Age of Empires.
Имате на разположение четири враждуващи антични фракции - перси, египтяни, гърци и римляни. Всички елементи на стандартното RTS присъстват и тук. Икономиката ви се гради на 2 ресурса - дръвца и златце, а добивът им става с помощта на селяни. Земеделски нещица, като фермички и ниви няма - див капитализъм, всичко се купува със златни монети, а за строежа на кораби и сгради ще ви е нужен дървения материал. Има и трети "ресурс" - славата, която се акумулира бавно с течение на времето от различни сгради или по-бързо с рязането на вражески глави. С други думи "Бой, секс и сръбска музика". Строите казарми, наемате в тях единици, които удобно се формират самички в бойни групи и започвате да си мислите за експанзия. Следва кратка проверка за червени точици по картата и воала, така желаната битка.
Тук нещата се променят. Всяка армия си има герой и за разлика от мачовците в другите заглавия, можете да поемете директен контрол над  него. В този режим играта от стратегия се превръща в  аркаден 3-rd person екшън. Героят ви е с полу-божествени умения, може буквално да разкове на винтчета цял легион от тежко бронирани преторианци. С всяка битка трупа опит, а след някои от подзадачите по време на кампанията ще можете да го екипирате с по-добри оръжия (по-мощна атака) и брони. Всъщност, технологичното дърво на цивилизацията ви се определя именно от него. С всяко повишаване на ранга му ще ви се отварят нови технологии за разработка.

В името на Цезара

Кампанията е изградена доста добре. Сценаристите са облекли баналния сблъсък между великите империи с една сравнително интригуваща история за лидерите им. Нищо кой знае колко особено и едва ли ще спечели Пулицър, но все пак успява да ви приближи до аватарите на армиите ви. Кампанията е добре направена и комбинацията между RPG и RTS елементи е постигната наистина успешно. Като проблем могат да се изтъкнат наистина зверски високите системни изисквания, изстискващи всичко от машинката ви, а нали знаете, че не всяко докосване е желаното докосване. Но на тази цена получавате наистина красиво нарисувани и анимирани фигури, страшно детайлни сгради и размазващи водни повърхности. Та ако изберете вместо да се плацикате по плажовете да прекарате няколко часа пред компютъра, това е едно от най-правилните заглавия за тази цел.

Сподели.