Riot Jazz Brass Band и Boban & Marko Markovic Orchestra идват за Brazzobrazzie Vol.2

Pinterest LinkedIn +

Второто издание на фестивала Brazzobrazzie ще се проведе между 28 февруари и 2 март в столичния Mixtape 5 Club, давайки среща на една сцена на много родни авторски проекти и две страхотни чуждестранни формации – Riot Jazz Brass Band от Великобритания, които за пръв път ще свирят на българска сцена, и култовия сръбски цигански оркестър Boban & Marko Markovic Orchestra.

Начало на фестивала ще дадат младите музиканти от Funky Miracle с репертоар от техни авторски парчета, както и с аранжименти на любими фънк класици. След тях директен внос на "Смут и мизерия от Източна Румелия" ще направят музикантите от едноименната формация със слабост към фънка, фюжъна и джаза, които разбират какво ще изпълнят, чак когато започнат да го изпълняват.

Оригиналният реге груув и позитивните послания, подплатени със завладяваща брас секция, са част от елементите на музикалната мисия, която реге формацията Roots Rocket Band със сигурност ще изпълни успешно. Духовият купон ще продължи с трите суинг диви от Sentimental Swingers и техните очарователни рицари от Михаил Йосифов секстет, които, специално за фестивала, подготвят нова, доста любопитна програма.

Във втората фестивална вечер, на 1 март, духовият октет Mr. Brass ще ни покаже колко е приятно съвременни български композитори да пишат музика специално за теб и колко красиво, свежо и модерно звучи тя, изсвирена само с духови инструменти.

От плът и фънк на сцената на фестивала ще се качат и музикантите от Southwick, които са все така заети след успешния им дебютен сингъл Pink Skies и след издаването на първия им албум “От плът и фънк”. След тях пред публиката ще излязат младите духачи от Великобритания Riot Jazz Brass Band, хедлайнери на втората фестивална вечер, които твърдят, че сладката лудост на живото изпълнение е това, заради което живеят.

Музикантите, които сякаш са израснали в заблатените земи на Ню Орлиънс, ловко стъпват върху минно поле от агро джаз (от aggro – сленг за див, краен, агресивен), хип-хоп семли и фънк и импровизират върху всякакви други музикални стилове.

Спонтанно и смело ще започне третата вечер на Brazzobrazzie, 2 март, с джазовото звучене на квартета Джиджи-Биджи, който ще представи авторска музика на саксофониста Петър Момчев. След тях пристига бодрата фънк смяна, водена от ентусиастите от Da New Generation, които напоследък са заети не само с приемането и предаването на позитивни вибрации, а и със създаването на нови авторски парчета.

Веселяците от Уикеда, които призовават "Да бъде май" и скоро ще ни зарадват с шестия си албум "Лека полека", са предвидили експлозивна музикална смес от какво ли не, на която съставките са многобройни, но за сметка на това - разнообразни.

Завладяващ, увличащ и луд ще е краят на фестивала с най-страхотния духов оркестър на Балканите – Boban & Marko Markovic Orchestra (Сърбия). Сред главните "виновници" за музиката към филмите на Емир Кустурица "Аризонска мечта" и "Underground", абонирани за наградите на най-голямото духово надсвирване в Гуча, което всяка година събира повече от 600 000 зрители, музикантите от 13-членния ромски оркестър обещават една неповторима, незабравима и вълнуваща среща с българската публика.

Сподели.