Rio 2 - истината за анимацията

Pinterest LinkedIn +

Истината е, че все по-често анимацията е насочена повече към родителите, отколкото към децата. Нищо лошо в забавлението за цялото семейство, разбира се. Rio 2 е очарователна комедия, а и не сме очаквали друго от Карлос Салдана (Carlos Saldanha), но едва ли ще привлече интереса на зрители под седем години.

Анимираните ситкоми отдавна са ни научили да не очакваме "детско" филмче, само защото персонажите са нарисувани. Освен това съвсем наскоро гледахме The Lego Movie, който също е насочен към по-големите зрители. В неговия случай обаче това е замисълът. Докато Rio 2 отива там, където ни остави последната част на Ice Age (Ледена епоха). Нямаме предвид в праисторията, а просто в света на хумора, насочен към онези, които са завели дечицата си на кино, а не към малките зрители.

На места историята на очарователните папагали напомня за Meet the Fockers (Запознай се с нашите). Колкото и да са забавни шегите в стил "щастлива съпруга - щастлив живот" и остроумните препратки към различните реалити формати, търсещи таланти, те не говорят нищо (или почти нищо) на аудиторията, към която би трябвало да е насочен филмът.

Същото може да се каже и за по-голямата част от каламбурите в Ice Age. Именно праисторическите приключения на ленивеца Сид са първото, с което свързваме режисьора Карлос Салдана. А той е роден в Рио, което обяснява защо градът е пресъздаден толкова реалистично в едноименните филми.

Въпреки че Rio 2 само започва в Рио, а после ни пренася в амазонските джунгли, където забавният син папагал Блу ще открие, че той, съпругата му и трите им очарователни дечица съвсем не са последните от вида си, както си е мислел доскоро. И ще трябва да свикне с напълно непозната среда, където привичките му на градска птица и послушен питомен папагал изобщо не са добре посрещнати. За разлика от него, Джулс и децата се вписват повече от добре.

Както обикновено, в оригинал анимационните персонажи са озвучени от цял куп звезди, начело с номинирания за "Оскар" Джеси Айзенбърг (Jesse Eisenberg) и очарователната Ан Хатауей (Anne Hathaway). Към тях се присъединява и поп звездата Бруно Марс (Bruno Mars). Българският дублаж на лентата също е много добър - качество, което няма как да не отчетем, особено като се има предвид, че във филма има доста песни.

Всъщност саундтракът на Rio 2 (заедно с прекрасната му визия, разбира се) е една от основните причини да си заслужава да му отделите време. Ако случайно забравите децата вкъщи, няма да е фатално.

За финал нека си припомним първата част от приключенията на Блу.


Сподели.