Революцията на онлайн самиздат платформите

Pinterest LinkedIn +

Колко лесно според вас се става писател? А колко е лесно да станеш милионер от писателска дейност? Вероятно си мислите, че това не може да стане в България и е съдба за избрани писатели в целия свят. Помислете пак! Любопитен пример в това отношение е младата американска писателка Аманда Хоклинг, която едва на 26 години става милионерка благодарение на това, че пише фентъзи романи, които издава посредством онлайн платформата за самиздат (self publishing) на електронни книги на Amazon и ги продава през нейния магазин Kindle Store.

Добре дошли в света на самиздат платформите

Интернет предоставя все повече възможности на неизвестни писатели да издадат сами своите произведения. Това може да стане напълно безплатно и дори без в процеса да е намесено традиционно издателство. Всеки талантлив писател може да достигне до широката аудитория благодарение на онлайн платформи като Kindle Direct Publishing, CreateSpace, Lulu, Nook Press, Beacon и др.

"Онлайн платформите позволяват на по-неуверените (и нетърпеливи също така) хора да публикуват своето произведение на изкуството. Защото първата книга за писателя е точно това – за него тя е безценна. Ако си непознат за издателствата, със сигурност в началото отказите ще завалят. Да, те няма да са видими, но един прохождащ автор ги усеща много силно. Затова платформите в интернет са изключително полезни, за да покаже човек труда си" – споделя младата авторка Веселина Филипова. Неотдавна тя издаде своята първа книга с детски приказки, озаглавена "Небивалици".

"Това стана съвсем случайно. Първоначално беше чиста измислица и игра на думи, от която се родиха приказки за лека нощ. Интересното е, че когато е само устно, е като шега, но когато започнеш да тракаш по клавиатурата, ти идват още повече идеи и дообогатяваш разказа си. Виждайки го черно на бяло, си казваш: виж ти, получи се чудесно. Вдъхновяваш се, казваш си: аз съм страшна работа, започваш да мечтаеш за отделен кът в книжарницата, до разговора с издателството. Ето тук идва на помощ интернет" – допълва още тя.

Чудите се как да станете известен писател в интернет? В такъв случай за вас сме подбрали следните лесни начини за самоиздаване:

Self publishing платформи

Докато в миналото писателите са разчитали на големите издателства да харесат ръкописите им, днес платформите за self publishing като Kindle Direct Publishing, CreateSpace, Lulu, Nook Press, Beacon и др. дават възможност на всеки да достигне до голяма световна аудитория.

Процесът е автоматизиран и най-често безплатен. Всичко, което трябва да направите, е да създадете регистрация в съответната платформа и да добавите своя текст, илюстриран със снимки. Освен улеснения в процеса на издаване получавате и мощни инструменти за онлайн маркетинг, както и възможност потребителите да пишат ревюта и отзиви за вашата книга и други предимства. Ефективното управление на всички тези опции в голяма степен определя дали книгата ви ще стане популярна.

Сайтове за споделено финансиране

Често млади автори използват за издаване на своите книги и сайтове за споделено финансиране като Indigogo и Kickstarter. Неслучайно едни от първите кампании в подобни платформи са били именно за финансиране на книги. В тях авторите им могат да предложат на вниманието на потребителите своята история, като им предоставят и различни начини тя да бъде подкрепена. Ако кампанията постигне целта си и получи финансиране, авторът може да използва средствата за издаване, включително редактиране, дизайн и отпечатване на своята книга, след което да я изпрати на пожелалите да я имат.

Собствен блог

За да издадете онлайн своята книга обаче дори не е нужно да използвате платформи като описаните по-горе. Вие можете да направите това дори и като просто публикувате историята в собствения си уебсайт или блог, под формата на мобилно приложение или направо във Facebook.

Чудите се как ще спечелите от своята книга? Това може да стане чрез дарения в Pay Pal или отново книгата да е платена и да се изпраща предварително от читателя.

Точно това е направил руският журналист и писател Димитрий Глуховски, който започва да пише първата си книга "Метро 2033", като я поства в блога си глава по глава. Произведението му бързо набира популярност и печели читатели. Всичко започва от една завладяваща безплатна история, която по-късно прераства във филм и видеоигра и се превръща в огромен франчайз.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.