Репортерът Димитър Върбанов издава "Партитура на света" – знаменит труд на неговия дядо арх. Димитър Върбанов

Pinterest LinkedIn +

Единствен по рода си проект издава популярният репортер Димитър Върбанов. Става въпрос за мащабния труд на покойния му дядо, великотърновския архитект Димитър Върбанов, озаглавен "Partitura mundi" ("Партитура на света: Графична хронология на историческото и културно развитие на света". Официалното му представяне предстои на 20 декември от 17:00 часа в заседателната зала на Община Велико Търново.

"Partitura mundi" е мащабен и дългогодишен труд на бившия главен архитект на Велико Търново, който няма аналог в световната литература, история и културология. Той е създаден в периода от 1974 до 1982 година, но технологията по това време не е позволявала печата на такава уникална по замисъл и вид енциклопедия.

В завършения си вид изследването обхваща информация, датираща от Големия взрив и геоложките ери до началото на 20 век.

Освен като съдържание мащабното изследване е без аналог и като форма и структура. Арх. Върбанов е изобразил впечатляваща карта, съставена от 12 части, на които графично в линейно измерение е представена историята на света. Картата е разработена едновременно в политически, културен и археологически аспект.

Авторът винаги е споделял, че в работата си по "Partitura mundi" се е ръководил от две основни начала – на архитектурата и музиката (самият той е и цигулар и дълги години работи като заместващ цигулар във Великотърновския театър). В хоризонтални ивици върху лентата са разположени разделите: геология, обща история, българска история, архитектура, музика, изобразителни изкуства, литература. Във вертикално отношение с по-плътни линии са показани столетията, вписани цифрово в горния край на листа. С по-дребен шрифт се маркират десетилетията на всеки век.

Дългогодишните изследвания и творчески търсения на арх. Димитър Върбанов най-сетне виждат бял свят през 2019 година. Голямото луксозно издание на "Партитура на света" ще бъде отпечатано в бутиков тираж от 100 броя. Инициативният комитет и наследниците му ще дарят голяма част от тях на библиотеки, читалища и културни институции.
Сподели.