Рейтингът на продуктите: Ключът към пазаруването с щастлив край

Pinterest LinkedIn +

Всеки търси гаранция при покупката на дадена стока или услуга, а отзивите за тях ни предоставят редица възможности.

Обществените личности познават отлично емоцията от възходите и паденията, провокирани от един често подценяван феномен. Негово величество рейтингът: днес убедено можем да твърдим, че той ръководи целия ни съвременен свят. Медиите, политиците, звездите, гражданите – всички говорят за рейтинга, понякога без дори да назовават пряко името му. 

Независимо дали го съзнаваме, или не, ние сме движени от рейтинга, а той диктува всички правила на играта. Специалистите по маркетинг веднага ще го потвърдят. Именно на рейтинга се позовават те, когато консултират търговците, съветвайки ги как да форсират продажбите си. В необятното онлайн пространство, където ежедневно се потапяме в океан от продукти, за чийто характеристики и ефект не подозираме, става все по-значимо да се уповаваме на него.  

Рейтингът в интернет

Влизаме в търсачката и тя ни предлага най-качествените резултати според ключовите думи, които използваме. Отваряме профила си в социалната мрежа и разбираме кои са актуалните персони, как те задават тон в модата, какво и за кого говорят всички днес. Така функционира рейтингът онлайн, а това са само част от милионите примери, които биха могли да бъдат дадени.

Почти непрекъснато ние сме в ролята на реципиенти на оферти, които се чудим как да отсеем, за да изберем най-изгодните за нас, без да правим компромис с качеството. Като потребители ние сме привлечени от отстъпките, от възможността да получим повече и да платим по-ниска цена, но изкушението често е с нож с две остриета.

Как тогава да правим разграничение и да предоставяме доверието си? Доверието е най-същественият елемент, когато говорим за рейтинг. За да се доверим обаче, ние имаме необходимост не само от хипотетични послания, но и от конкретни резултати, споделени от личен опит. Ето защо отзивите в интернет, оценяването на дадени продукти и имиджът на марката са такъв сериозен актив, който е в услуга на всички заинтересовани страни.

Проучването преди сделката

Купувачите в интернет обикновено имат общ профил, който добре описва и нагласата им. Те са ангажирани, не обичат да пилеят свободното си време в мола, за да пазаруват, търсят разнообразие и не биха отказали да хванат намаление в последния момент. За тях е важно да се чувстват спокойни и очакванията им да са удовлетворени, но в никакъв случай маниерът им не е прибързан. Те кликат на бутона "Вземи стоката" уверено, но и напълно убедени в избора си.

Разбира се, че има и изключения – те поръчват, без да разсъждават дълго, но са склонни светкавично да върнат полученото, ако то не отговаря на представите им. Тук се намесва липсата на достатъчно добра преценка или неглижирането на този въпрос.

При класическата схема, която основно засягаме тук, все пак е налице пазарно проучване, нищо че то се осъществява онлайн. В какво се състои това пазарно проучване?

Обменът на мнения е много популярен, особено във форуми и сайтове, предназначени за целта. Той касае не само ценовия диапазон, но също така надеждността на продукта и нивото на обслужване. Без обратната връзка на онези, които вече са били ползватели на дадена услуга или стока, ние трудно бихме могли да се ориентираме сред стотиците предложения в интернет.

Рейтингът казва последната си дума в проучването. Той носи ползи даже когато е негативен, защото, както знаем, по вкус и цвят приятели няма. 

Сподели.