Rebelites: 2015-та започна силно и смятаме да запазим това темпо

Pinterest LinkedIn +

Музикантите от Rebelites в интервю пред Avtora.com за красотата на регето и изненадите, които ни подготвят. Потопете се в следващите приятни редове с дъх на море!

Avtora.com: Разкажете ни за началото на група Rebelites! Как и кога я създадохте?

Цветан Чобанов: Rebelites е основана през 2011-та и тъй като голяма част от нас много харесват реге, затова решихме да направим група, в която да свирим изцяло авторска реге музика. Името на групата е комбинация от две думи – rebel (бунтовник) и ites (използва се за поздрав и означава "висш, извисен"). В групата сме 8 души – двама певци – Irie Bear и Бисо, който е от Етиопия и който вкарва африканско звучене в бандата. Имаме брас – Пеши и Шорти, съответно тромбон и саксофон. Санди – ударни, Хари – бас, Alex G – китара и аз на клавишни. Голям състав сме, но няма как, музиката го изисква, а пък става и голямо шоу.

.: Кои са изпълнителите, повлияли най-силно на музикалното ви развитие?

Irie Bear: Безспорно сме се повлияли от най-големите имена в регето. Като започнем с Bob Marley, Burning Spear, ASWAD, Steel Pulse, Midnite, Black Uhuru и още много други. Със сигурност не можем да изредим всички, но определено има много добри изпълнители и ние не спираме да черпим вдъхновение от всички тях. Най-много слушаме roots reagge, което е най-старото оригинално реге, и смятам, че групата ни се старае да звучи по този начин, като, разбира се, вкарваме и по-модерни елементи в аранжиментите, все пак сме 21-ви век и искаме да звучим модерно. Тенденцията, която се наблюдава днес при групите и песните им, е едно завръщане към по-старата музика и много от новите мелодии днес са взети имeнно от там, от ретро хитовете. Това е нормално, старата мода винаги се завръща някой ден.

.: Трудно ли се прави реге музика в България?

Alex G.: Трудно се прави всякаква музика според мен. Като цяло тази дейност е едно скъпоплатено хоби. Естествено, могат да се изкарват и пари, но това става след като първо дълги години си се борил и пак не е гаранция, че ще успееш. За регето специално мога да кажа, че в нашата група всички харесваме и слушаме реге. Не сме се събрали, защото ни се свири нещо и така сме решили. Всички ние в групата сме като семейство и всеки с личните си качества допълва цялото. И дори тогава не е лесно, но хубавите неща изискват много труд и малко късмет, за да станат добре. Ние от своя страна искаме да станат много добре и за момента мисля, че сме на прав път. Бъдещето ще покаже.

.: Регето е музика, възникнала като символ на свободата и бунта. Какво ви дава създаването на точно този стил?

Цветан Чобанов: Дава ни именно свобода. И музиката ни е средството, с което можем изразим позицията си. Регето винаги е било посланик на добрите идеи, в текстовете се пее за свобода, за равенство и справедливост. Осъжда се съвременната модерна цивилизация с нейните упадъчни ценности и пошлостта, с която ни заливат медиите. С музиката си се опитваме да кажем на хората да се събудят и да видят, че има смисъл да се борим и да бъдем добри. Тогава и човекът до теб ще види примера ти и ще започне да живее по-правилно. Доброто може да бъде заразно, както и злото, затова сме длъжни да разпространяваме тези позитивни послания.

.: 2015-та година стартира ударно за вас с няколко нови парчета и клипове към тях. Разкажете ни повече за подготовката по песните.

Irie Bear: Да, може да се каже, че тази година имаме силен старт и смятаме да запазим това темпо. Подготвяме първия в България дългосвирещ реге албум, който трябва да излезе до края на годината. Той ще включва около 15 авторски песни и няколко дъб версии. Заснехме и 2 клипа на песните "Чакам те" и "Unite", в момента феновете ни могат да ги гледат в интернет или по телевизиите. Искам да изразя специални благодарности на всички, които ни помогнаха за реализацията на клиповете, защото без тяхната помощ това нямаше да е възможно. Смятам, че успяхме да постигнем едно много добро ниво и положителната реакция на хората говори за това.

Очакваме да изгреете и на сцената на Spirit of Burgas. В кой от дните ще можем да ви слушаме на фона на морските вълни?

Alex G.: Поканата ни за участие на най-големия фестивал в България дойде съвсем скоро и е истинско признание и индикация, че се движим в правилната посока. Обещаваме на феновете, че ще направим страхотен концерт и заедно ще се забавляваме истински. Все още не знаем точната дата и час, но скоро след като се разбере, всички ще могат да научат от страниците в интернет. Така че, хора, заповядайте - ще бъде истински празник!  

.: Споменахте новия албум. Но преди него забърквате ли други нови реге изненади, с които да ни зарадвате в близко бъдеще?

Цветан Чобанов: Rebelites е група, в която постоянно нещо се случва. Почти всеки ден се събираме в студиото и изпробваме нови неща, именно така се раждат и идеите. Радвам се, че имаме вдъхновение и постоянно ни връхлитат нови и нови хрумвания, които са на изчакване до момента на тяхната реализация. Планираме съвместни песни с други изпълнители, но не ми се иска да ги назовавам по име. Когато моментът настъпи, хората ще разберат. Радваме се, когато виждаме как музиката ни въздейства и публиката с нетърпение очаква следващия ни концерт. А такива тепърва ще има, обещаваме!


Сподели.