Разочарование от дългоочаквания 13-ти сезон на "Новите съседи": феновете не харесаха плоските образи и новата дубльорка на Фина и Майте

Pinterest LinkedIn +

Голямо разочарование цари сред хилядите фенове на испанския сериал "Новите съседи", които очакваха с огромно нетърпение старта на 13-ти сезон. Първият епизод на любимата ситуационна комедия поднесе няколко неприятни изненади.

На първо място, липсата на някои характерни образи като Енрике, Чуса, Рошльото Хави, Онгомбо, Ракел и др. по никакъв начин не се компенсира от новите герои, чиито образи на първо четене са прекалено плоски, дори гротекскни, и им липсва пълнокръвието на познатите герои. Свежият търговски нрав на Антонио Ресио, който освен това вече не е и търговец на едро, също не успява да разведри обстановката. Натъжава и срещата с Коке, който е напълно разорен и отново зависим, поради което в началото на сезона се оказва окаян уличен артист.

На всичкото отгоре хитрата Йоли не прилича на себе си. Феновете са наясно, че внезапното "затлъстяване" на героинята се дължи на бременността на актрисата, която в следващите епизоди ще бъде прикривана с огромния костюм, но този нов щрих от образа също не се приема с възторг. Не помага и информацията, че актрисата Мирен Ибаргурен всъщност по това време носи детето на режисьора на сериала Алберто Кабайеро. Любопитно е, че преди да се влюби в "Йоланда - блясъка на диаманта", Алберто е въртял любов и с две други красавици от сериала - адвокатката Ребека (Мария Аданес) и синеоката Ракел (Ванеса Ромеро).

Особено трудна за преглъщане е смяната на една от дубльорките. Характерният й глас, с който свързваме образите на Майте, Менчу, Фина и Нинес, очевидно липсва ужасно много на най-заклетите фенове. По този повод в страница на една от фен групите във фейсбук се появи следното съобщение, придружено от снимка:

Актрисата Лилия Вълкова

Пъпеши, това е #ЛидияВълкова
Нейн е гласът, чиято липса взриви съседските ви сетива и доведе до лавина от хейт срещу дублажа на #СезонТринадесет.

Липсата на само един човек от екипа показа на всички вас, надяваме се, колко важна и трудна е работата по сериала. Показа колко важна е работата на всеки един човек, без значение какво прави - превежда, адаптира, дублира... Показа колко персонажа озвучава един човек и как в годините работа той става част от тях. Показа колко влага от себе си в това да получим този образ, който само заради един глас ни въздейства така силно.

Миналия септември актрисата стана на 85 и логично дойде моментът с оттеглянето ѝ. Липсата ѝ е болезнено осезаема, но вместо да се гневим и хулим новия човек, нека насочим вниманието и благодарността си към актрисата, която толкова години с гласа си ни радваше от екрана.
Лидия, благодарим Ви от сърце. Благодарим!
SasediteBG

Забележки има и към другите дубльори, а дори и към преводачите на новия сезон. "Освен сменените гласове дори старите актьори не се стараят вече да влизат в ролята. Берта звучи отегчено, Амадор - претупано, няма и помен от комичния дублаж на Фермин. Самият превод също издиша. Направо се ядосах, като чух "Морски деликатеси Ресио" (вместо "Морски дарове Ресио", бел. на ред.). С 12 сезона зад гърба можеха поне главните неща да не оплескат. Иначе, нормално е първата серия да е въвеждаща и по-скучна, все пак трябва да представят новите герои и сюжетни линии" - коментира фен (Veronika Denizova) в социалните мрежи.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.