РазЛичният психотерапевт – интервю с д-р Тенчев

Pinterest LinkedIn +

На гости при нас за няколко въпроса е психотерaпевтът д-р Тенчев – автор на няколко книги, основател на "InSighting център" и един от основоположниците на съвременната хипнотерапия в България.

Avtora.com: "InSighting" не е просто кабинет за психотерапия и популярността му явно се дължи на факта, че е различен от повечето кабинети за психотерапия. Разкажете ни какво ви прави уникални и различни.

Д-р Тенчев: Да, "InSighting" не е просто кабинет на класически психотерапевт, той преди повече от 10 години се обособи в център за личностно себеразкриване и в своеобразно движение към свободата. Самият слоган на "InSighting" – "бъди различност!" – много точно резюмира въпроса Ви. Той не е просто игра на думи. Уникалните инсайтърски методи за пътуване в несъзнаваното, своеобразните подходи за индуциране на променени състояния на съзнанието (ПСС), авторските модули по трансперсонална хипнотерапия, които остават без аналог, предразполагат проявата на разЛичността. За да си личност, трябва да се отърсиш от социалното програмиране, което те е обезличило и е направило живота ти едно скучно предсказуемо клише; да подчертаеш своето различие от другите; да го направиш свой неповторим почерк на живеене, който изразява дарбите, които носиш в себе си, и развива стремежа ти към свобода. Така достигаме до опорната точка на разЛичността – свободолюбието. Липсата на свобода е в основата на всички психически проблеми, в това съм абсолютно убеден (изключвам генетично предопределените заболявания), увеличението на зоната на свобода е в основата на изцелението на живота ни и на проявата на уникалния потенциал на разЛичността ни.

Avtora.com: Психотерапията и хипнотерапията са често практикуван способ за лечение на различни видове фобии. Действително ли подобно лечение е толкова успешно и може да премахне тотално страховете ни?

Д-р Тенчев: Хипнозата е наистина изключително ефективна терапия при лечение на специфични фобии. Имал съм стотици случаи в практиката на хора с аерофобия, които след проведената терапия без проблем почват да летят до далечни дестинации като Америка или Австралия. Хора, които са подскачали при вида на котки, кучета, птици (зоофобии) или паяци (арахнофобия), след хипнотерапевтични сеанси и сесии по Интензивно дишане са започвали да водят нормален живот, без да бягат от "дразнителите" си, по простата причина, че те вече не са източник на ирационален страх в съзнанието им.

Avtora.com: Какво представлява посттравматичното стресово разстройство и опасно ли е?

Д-р Тенчев: Всяко състояние, което продължава прекалено дълго, е опасно, в смисъл че то започва да изкривява възприятието на личността, да подрива нейната автономност и да нарушава качеството на живота ѝ. В този смисъл прекалено дълго продължаващото разстройство се превръща в навик, а навикът е понякога изключително упорит за лечение.

Посттравматичният стрес е тревожно разстройство, което може да прераства в неконтрулируеми пристъпи на страх. Разликата с класическите паник атаки е, че то е обусловено от силно травмиращо събитие (смърт на близък, хронична болест, насилие и т.н), предшестващо състоянието, докато паническото разстройство е функция на генерализирана тревожност, която е често с неясен на пръв поглед произход. Посттравматичният шок е наситено с интензивни негативни усещания, емоции, мисли и поведенчески модели състояние, но при адекватна и своевременна терапия може да бъде напълно излекувано. В терапевтичен аспект то не е сложно като казус, каквито са например генетично предетерминираните психиатрични диагнози.

Avtora.com: Какви са типичните симптоми за паническо разстройство?

Д-р Тенчев: Има над двайсет симптома, които могат да се групират в синдромокомплекс, наречен паник атаки. Но аз ги разделям на две основни форми, в зависимост от доминиращата симптоматика.

Първата форма (приемаща се за класическа) — сърцебиене, повишаване на артериалното налягане, изпотяване, слабост, треперене, изтръпване на крайниците, субективно усещане за недостиг на въздух, позиви за повръщане или уриниране/дефекация, ирационален страх от полудяване или инфаркт/инсулт (съпроводено с болки в гръдния кош), кулминиращ в неконтролируем ужас — от там и името паническо разстройство.

Втората форма, която е по-тиха, не толкова драматична, но по-упорита за терапия и не по-малко неприятна е невровегетативната вестибулопатия. При нея обикновено симптоматиката е по-обрана — хроничен, често много силен световъртеж, залитане, което може да достигне до неспособност да вървиш сам, без да се държиш за някого или нещо, усещане за потъване/пропадане.

Нервно-вегетативната дистония е другото име на паник атаките, това е просто физиологичната гледна точка на проблема. Вегетативна нервна система с по-нисък праг на възбуда, която реагира със съответна симптоматика в случаи на тревожност, проявява дистоничност, изявена в типичната разгърната симптоматика на паническите атаки.

Avtora.com: Предлагате ли семейна терапия в "InSighting" и какво е мнението Ви по въпроса дали хипнотерапията при двойки може да помогне за решаване на семейни проблеми?

Д-р Тенчев: Да, от самото начало на практиката си провеждам и семейна психотерапия. Също така от самото начало не търся компромисното решение в една връзка, това се оказва винаги временно отлагане на решението, но не и решението на семейните проблеми. Приключването на връзката е често по-доброто решение от един мъчителен и продължаващ във времето компромис. Имал съм не един случай, при който терапията е завършвала с щастлива раздяла. От дистанцията на времето, когато емоциите, навиците, привързаностите, ексцесивните страхове са се уталожили, и двете страни в терапията без никакво колебание са ми споделяли, че това е било правилното решение в една по-генерална перспектива и им е позволило да рестартират живота си на чисто.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.