Раздадоха българските Оскари

Pinterest LinkedIn +

На церемония в Дом на киното в София бяха раздадени годишните награди за кино на Съюза на българските филмови дейци. Като най-добър филм в тазгодишната надпревара беше отличена лентата "Пазачът на мъртвите" на режисьора Илиян Симеонов.

Наградите се връчват за 23-ти път и са широко известни като българския еквивалент на Оскарите. Победителите се избират по същата система както и в американската Академия за филмови изкуства - от гилдиите на различните филмови дейци.

В категория най-добър документален филм беше отличен "Развод по албански" на Адела Пеева, който грабна ценната статуетка след като пребори конкуренцията на лентите "По особено жесток начин" на Росен Елезов и "Проблемът с комарите и други истории" на Андрей Паунов.

За най-добра анимация беше избрана лентата "Парцал" на режисьора и художник Анри Кулев, работил още по филми като "Сламеният човек" и "Госпожа Динозавър".

Людмил Тодоров пък беше отличен с две от най-престижните награди - за режисура и за сценарии, за филма си "Шивачки". Наградата за дебют на годината беше присъдена на младата режисьорска Милена Андонова за филма й "Маймуни през зимата". В категориите най-добра мъжка и най-добра женска роля призовете грабнаха съответно Юри Ангелов за представянето си в "Малки разговори" и Светлана Янчева - в "Разследване".

Режисьорката Бинка Желязкова получи наградата за цялостно творчество на СБФД. Отличието е кристална пирамида със знака на съюза и 1000 лева.

Целият списък с тазгодишните носители на наградите на СБФД може да видите тук!

Сподели.