Радина Кърджилова - звездата на новото поколение в българското кино

Pinterest LinkedIn +

Без съмнение, в българското екранно и театрално изкуство се забелязва възход през последното десетилетие. Театралните ни постановки са все по-посещавани и разпродадените пиеси отдавна не са мит. От друга страна българските филми и сериали са уцелили правилната посока и все по-успешно се справят със сериозната конкуренция на чуждите продукции в родния ефир.

Голям принос за успехите ни в тази област имат именно талантите от младото поколение български актьори. И като говорим за тях неминуемо името на Радина Кърджилова е едно от първите, които изплуват в съзнанието на публиката. Наред със свои колеги като Явор Бахаров и Луиза Григорова, актрисата бързо покори сърцата на българите, независимо дали става въпрос за култовия сериал "Стъклен дом", изявите й в театъра или успехите на актрисата на големия екран.

Началото

Радина е родена през 1986 г. в София. Баща й е художник, а майка й работи в библиотека. По думите на актрисата, като малка е била затворена в себе си и отдадена на учението, като до 17-годишна възраст е желала да стане журналистка. През 2002 г. идва и кастингът, който преобръща всичко. Мултинационалната продукция "Последният бей на Балканите" провежда прослушвания, при което Кърджилова, тогава все още ученичка, се явява и изненадващо за нея е одобрена за ролята на кабаретната певица Надире. Ролята й във филма е и катализаторът, който я тласка към актьорската професия. След като завършва гимназия, бъдещата актриса кандидатства в НАТФИЗ, където е приета и се учи под ръководството на проф. Пламен Марков и на Ивайло Христов ("Мера според мера"). Академията, Кърджилова завършва през 2009 г., след което не закъсняват и участията.

Пробивът

През 2009 г. Радина Кърджилова се явява на кастинг за новия български сериал на Димитър Митовски ("Мисия Лондон") – "Стъклен дом". Първоначално тя се е явила за ролята на Алекс, но в последствие, получава героинята, която я прави популярна – Сиана. Младата актриса, както и персонажът й, бързо стават любими на публиката. Влагайки много емоция в героинята си, Радина привлича вниманието както на театралната общност, така и в кино средите.

Годината продължава силно за младата надежда, като паралелно със снимките на "Стъклен дом", тя не забравя и другата си любов – театъра. След като се дипломира от НАТФИЗ през 2009 г., с пиесата "Пухеният", тя отива в "Модерен театър", в постановката "Самотният запад", където играе, изглеждащата мъжкарана на пръв поглед, но всъщност нежна и влюбена Гърлин.

Специфично в играта на Радина Кърджилова е отдадеността й на ролите. Според думите на актрисата, всяка роля те съпътства в ежедневния ти живот и за да изиграеш даден персонаж по-добре, трябва да се концентрираш върху същността му. Именно тази любов, която влага в ролите си я прави и толкова обичана от всички. Макар и станала популярна със сериала "Стъклен дом", не закъснява и моментът, в който актрисата надскача летвата, която е поставила с героинята си Сиана.


След дълги кастинги, започнали много преди началото на сериала, тя е избрана за главната женска роля в новата романтична драма на братята Виктор и Борислав Чучкови – "ТИЛТ" (TILT). Там си партнира със своя колега и приятел Явор Бахаров, като двамата са от т.нар. "деца на Прехода". Макар темата за смяната на режими отново да е засегната, както и в много други български филми, тя по-скоро отстъпва място на любовната история между героите на Радина и Явор. Филмът става хит сред българската публика, а и не само. Лентата участва на няколко филмови фестивала в Европа и Америка, като печели награди на Woodstock Film Festival и на фестивала за независимо кино Raindance Film Festival. Младата актриса изиграва блестящо ролята на Беки,като за изпълнението си получава присъжданата за първи път награда за кинодебют на името на Мара Нонинска – първата българска актриса.


След "Тилт", който дебютира през февруари, 2011 г. ангажиментите на Радина Кърджилова не спират. Заедно с колегите си от Модерен театър представят две постановки – "Живот в три версии" и "Белградска трилогия", в която нейни партньори са отново Явор Бахаров и Луиза Григорова. Междувременно актрисата продължава участието си във втори и трети сезон на "Стъклен дом", където продължава да развива героинята си.

 

Какво предстои?

Последният трети сезон на "Стъклен дом" направи своя дебют преди броени дни, а след неговия край пред Радина се откриват и много нови възможности. Като едно от свежите имена на българската сцена, актрисата безспорно ще работи по нови проекти и през 2012. След края на снимките за сериала, Кърджилова се е концентрирала върху репетиции за предстоящата й тетрална постановка на театър "Българска армия" - "Кой се страхува от Вирджиния Улф", където си партнира с колежката си Стефка Янорова.

Макар и все още да няма потвърдени участия в нови филми или сериали, едва ли ще мине много време преди отново да видим любимката на мнозина отново на екран. Съчетавайки красота и чар с безспорен талант на сцената, Радина Кърджилова бързо стана едно от най-популярните и свежи имена в родното кино и театър, което ни навява мисълта, че тя бързо ще надмине ролите, с които изгря и ще покрие високите ни очаквания и надежди.


Сподели.