Р. Галиано ще изнесе концерт на 9 декември в София

Pinterest LinkedIn +

Richard Galliano ще изнесе концерт на 9 декември в София, съобщиха от Френския институт. В зала 2 на НДК френският джазмен ще представи програмата 'Piazzolla forever', заедно със своя септет.Десет години след смъртта на аржентинския маестро Астор Пиацола, той възкръсва чрез музиката на Галиано, пише френската критика. Пресата определя музиката като 'едно изтънчено и възторжено признание за папата на тангото'.


С музикантите на оркестъра си Галиано представя безсмъртните мелодии на Пиацола 'с невероятна техника, прав и със затворени очи, а пръстите му са като обсебени'.

Три дни след концерта си в София, Галиано ще навърши 53 години. Роден е в Кан в семейството на преподавател на акордеон. Освен с този инструмент, името на Галиано се свързва с бандонеона и тромбона.
Французинът е свирил с Чет Бейкър, Ян Гарбарек, Мишел Петручани, Джо Завинул, Рон Картър, Ал Фостър, Жилберто Жил, Астор Пиацола, Мишел Портал, Жан Тутс Тилеманс, Дидие Локууд, Бирели Лагрен, Филип Катрин, Шарл Азнавур, а в оркестъра на Клод Нугаро замества Еди Луис.

Като лидер, сайдмен и слушател Галиано казва, че за него е важно да има хармония, мелодичност, суинг, повече красота, защото при днешния стрес не може да се свири фрийджаз от 70-те. Според него фрийджазът не е свързан с агресия - той може да бъде колкото отворен, толкова и поетичен.
Според критиката, това е една от причините да следва съвета на Пиацола да не свири по американски начин, а да се обърне към френските си корени и да се опитва да прави по-скоро tango nuevo.

Инфо: Дарик Радио
Сподели.