Quantum of Solace: The Game

Pinterest LinkedIn +

Жанр: First Person Action
Година: 2008
Произв/Изд: Treyarch/Activision
Платформа: PS2 | PS3 | X360 | PC | WII | DS

Всеки геймър знае, че по правило игрите, базирани на актуални филмови хитове, са доста глупави. Причините? Сравнително ограничени бюджети, голяма част от които отива за закупуване на филмовия лиценз. Плюс непосилни срокове за разработка, защото заглавието – завършено или не – трябва задължително да се появи на пазара в деня на филмовата премиера.

 

Подобно на всяко правило обаче и това има своите изключения, част от които са свързани с игрите, базирани върху филмите за Джеймс Бонд. Още от излизането на хитовата Golden Eye за Nintendo 64 през 1997 година, игрите за агент 007 почти винаги са били синоним на качество. Много от тях, сред които Everything or Nothing, примерно, дори са се оказвали по-добри от появявалите се по същотото време филми за иконичния шпионин.

 

 

Актуалната Quantum of Solace също не изневерява на традицията и, въпреки някои свои недостатъци, за които ще стане дума след малко, определено би заела достойно място в колекцията на всеки геймър-киноман.

 

Въпреки че носи заглавието на последния филм за Джеймс Бонд, Quantum of Solace всъщност е базирана върху последните две ленти, с участието на Дениъл Крейг – Казино Роял” и Спектър на утехата”, давайки на играчите възможност да изживеят лично екшън моментите от тях. Зад заглавието стоят производителите от Treyarch, отговорни и за последната Call of Duty игра. Приликите между двата франчайза, прочее, не свършват до тук, защото Quantum of Solace използва наистина страхотния енджин на Зова на Дълга”, което я превръща в истинска наслада за окото. Застаналият пред монитора си кандидат-шпионин ще се наслади на невероятни гледки и грандиозен мащаб, а някои от нивата, като например разходката из Венеция или пътуването с влака към Монтенегро, без съмнение могат да бъдат определени като незабравими.

 

 

За разлика от предишните игри в 007 серията, предлагащи сравнително хибриден геймплей, съчетаващ огнестрелен екшън с ръкопашни схватки, решаване на пъзели с помощта на различни шпионски джаджи и управление на превозни средства, Quantum of Solace може да се определи като сравнително класически екшън от първо лице. Нещо повече – опитите на Treyarch да разнообразят игралното съдържание с неща, различни от стрелбата по лошите, често не дават добри резултати. Мини игрите, свързани с отключването на ключалки и балансирането при преминаване по твърде тесен път са скучни и еднообразни, а честото използване на така наречените куик сикуънсмоменти (интерактивни филмчета, в които играча трябва да натисне правилния бутон в правилния момент) тук изглеждат вкарани колкото да ги има и определено не носят удовлетворението или агресията, характерни за използващи този прийом заглавия от типа на Resident Evil 4 или God of War.

 

 

Във всеки един момент, когато нещата са опростени до прикриване и употреба на разнообразни огнестрелни оръжия обаче формулата на Quantum of Solace работи безотказно. Екшънът е адреналинов и надъхващ. Особено при по-високите степени на трудност, когато Бонд умира реалистично лесно, а взетата на заем от Rainbow Six: Vegas система за прикриване зад обекти от околната среда, в която камерата се измества в перспектива от трето лице, за да се порадваме на дигиталния Дениъл Крейг, върши чудесна работа.

 

Авторите очевидно не са пестили бюджет и освен че са привлекли за Quantum of Solace целия филмов каст, начело с Крейг, Ева Грийн, Олга Куриленко и Джуди Денч, пресъздават адекватно множество класически Бонд сцени, включващи мащабни експлозии и невъзможни каскади. Което успява да придаде на играта така необходимото, предвид тематиката, филмово усещане.

 

 

Quantum of Solace трудно може да спечели някаква награда за оригиналност. Тя просто е един адски добър екшън, който успява да напомпа адреналин във вените на играча и да го накара да се почувства супер герой без да му предоставя някакви нереални свръх способности. Което всъщност е и основната идея на Бонд франчайза. Единственият ясно изразен негатив е продиктуван от факта, че заглавието на Treyarch може да бъде изключително кратко. На ниските степени на трудност Quantum of Solace без усилия се изиграва за около четири часа, което е твърде малко дори и във времената, когато дори мащабните ролеви заглавия се минават за по-малко от един уикенд. От друга страна обаче тук описаното количество адреналин и качественият екшън идват с максималната трудност, когато Бонд престава да е безсмъртен, а всеки куршум е от значение. В този случай времето за игра се проточва до съвсем адекватните 7-8 часа.

 

Равносметката? Абсолютно задължителна игра за феновете на последните два 007 филма и приятно забавление за всеки, имащ желание за колоритно и неангажиращо екшън заглавие. Във всеки случай вярата в качествените игри за Джеймс Бонд, е запазена.

 

Сподели.