Публиката оценява алтернативата – стига да ѝ я предложиш

Pinterest LinkedIn +

И тази нова година ще започне с най-якото бас събитие "ТИ СИ: 2019", което на 31 декември в клуб "Mixtape 5" събира групи и диджеи, смесващи по иновативен начин бас стилове (дъбстеп, трап, трип хоп, дръмендбейс) с етно елементи.

Освен музикалната близост четвъртото издание на новогодишната поредица винаги среща публиката и с алтернативни артисти, които с музиката и творчеството са посланици на идеята за личната отговорност за едно по-добро бъдеще.

Тази година списъкът включва "Оратница", Balkansky, Ogonek, "Bedlam Club" и "Tropical Disco". Затова разпитахме някои от настоящите и предишните участници в "ТИ СИ" каква е личната им гледна точка към темата на партито.

Avtora.com: Всички участници в лайнъпа на партито са представители на алтърнатив сцената в България. Как обясняваш връзката между това, което правиш, с личната (и може би – социална) отговорност, която предполага темата на събитието?

Бъни ("Тъпани и Гайди", "Оратница"): Различен поглед, експеримент, опознаване на нови земи.

Dia: Да опазваме и съхраняваме фолклора ни като ценност, която може да бъде заличена един ден, е изцяло социална кауза. Кауза е, защото всички го правим в негово име и за да го има сред нас. Доколко ще сме социално ангажирани с тази кауза, зависи напълно от нас, но мога с абсолютна увереност да кажа, че виждам все повече хора да се включват в опазването на фолклора. И това ни прави социално ангажирани. Това ни прави единни и най-вече сплотени и силни.

Християн Георгиев ("Оратница"): Алтернативната сцена в България има още много да се развива. Много е важно тази музика да присъства все повече в ежедневието на хората, защото сега в това ежедневие присъстват тв риалитита, формати и кофти мейнстрийм. Публиката оценява алтернативата – стига да ѝ я предложиш. Нашата отговорност е да предлагаме.

.: Имате ли New Year’s resolution по отношение на развитието си в музиката?

Бъни ("Тъпани и Гайди", "Оратница"): Имаме, да, мислим за нов албум, клип, турнета, експерименти с други музиканти, пълна е програмата за новата година.

Dia: Имам всекидневни. Това включва и нова година, да. Надявам се от започването ѝ да е вълшебна, както всеки мой ден. Няма да се даваме, я!

Християн Георгиев ("Оратница"): Е, това вече си е на английски. :)) Да, имам. С групата регулярно да правим нови записи, да съм постоянно активен в търсенето на нови идеи, да стана по-добър в това да вдъхновявам колегите си.

.: А в личен план?

Бъни ("Тъпани и Гайди", "Оратница"): Пълната музикална програма за годината плюс семейни приключения.

Dia: В личен план със сигурност ми се иска да съм по-добра, но и по-решителна. Искам да казвам повече "Да", но и да умея да казвам "Не", което не ми се случва често. А, и да не ме е страх. Ако се замисля, ще станат доста повече, но поне като за начало на годината...

Християн Георгиев ("Оратница"): Имам за цел няколко върха в Пирин, както и да почна да ходя редовно на уроци по пиано. :))

.: Ако можеше да избереш сам/а новогодишния си късмет, какъв щеше да е той?

Бъни ("Тъпани и Гайди", "Оратница"): Гуакамоле☺

Dia: Здраве! Защото, ако не си здрав, нищо друго не е от значение...

Християн Георгиев ("Оратница"): Обичам за всичко, което правя, да разчитам само на себе си. Искам винаги да овладявам обстоятелствата, абе пълен control freak.

.: Към каква промяна трябва да се стремят хората в глобален аспект, според теб?

Бъни ("Тъпани и Гайди", "Оратница"): Добрина, себеопознаване, съпричастност и колкото и банално да звучи, опазване и грижа към природата.

Dia: Надявам се хората да бъдат по-истински. Да не живеят с маски и да не играят роли. Просто те. Както казах в началото – уникални и неповторими. Това е изкуството да бъдеш себе си. Ти си...?

Християн Георгиев ("Оратница"): Много ми се иска хората да са по-отговорни, по-съзнателни и по-състрадателни – мисля, че това е истински важното, не маската на позитивизъм или учтивост, която ще си сложиш.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.