Psy се извини на Америка

Pinterest LinkedIn +

Корейският изпълнител Psy, чиято слава обиколи света благодарение на суперхита Gangnam Style, се разкая публично за свои антиамерикански прояви от недалечното минало.

Извинението е било провокирано от няколко актуални публикации в корейски медии, според които през 2002 г. Psy демонстративно е смачкал на сцената модел на американски танк. Случката е станала по време на концерт, организиран в протест срещу трагичен инцидент, при който през юни същата година военен автомобил на САЩ прегази две 14-годишни корейски момичета.

Две години по-късно Psy отново демонстрира гражданската си позиция, включвайки се в изпълнението на песента "Dear America" на южнокорейската метъл банда N.E.X.T. по време на друг протестен концерт. При тази своя публична изява тогава все още неизвестният кореец е изпял скандалните думи: "Kill those Yankees who have been torturing Iraqi captives/Kill those Yankees who ordered them to torture/Kill their daughters, mothers, daughters-in-law, and fathers/Kill them slowly and painfully".

След като южнокорейските медии услужливо извадиха на показ тези антиамерикански изяви на своята звезда Psy, изпълнителят се почувства длъжен да се извини с официално обръщение, в което се казва: "Това беше една една дълбоко емоционална реакция, провокирана от войната в Ирак и от убиването на двама напълно невинни цивилни корейски граждани, която е просто част от едно глобално настроение против войната изобщо, споделяно от хора по целия свят и по всяко време.

Бидейки благодарен за свободата да казвам това, което мисля, се научих и че човек все пак трябва да внимава какво говори и искрено съжалявам за интерпретацията, която тези текстове са получили. Винаги ще се разкайвам за болката, която съм причинил на някого с тези думи".

Реакцията на тези разкрития не закъсня и в петиция, разпространявана в интернет, група американски граждани настояват предстоящото на 9 декември участие на Psy в празничното събитие Christmas in Washington, на което ще присъства и президентът Обама, да бъде отменено.

Сподели.