Project Natal – революция на движението

Pinterest LinkedIn +

Е3 2009 отмина, но за разлика от предишните няколко издания последното ще остави следа още дълго време. Подпомогнато от плеяда страхотни обявления и купища убийствени игри, изложението беше оазис на съдържателния и изключително интересен гейм фест и начерта посоката, която индустрията ще следва през идните няколко години.

Посока колкото изненадваща, толкова и очаквана. Посока, която не е обвързана с фотореалистична визия, а с контрол. Прекрасно знаем как чрез своя Wii моушън контролер Nintendo промени цялото пазарно статукво буквално за две години и остави далеч назад гигантите Microsoft и Sony.

Съвсем в реда на нещата последните решиха, че е повече от необходимо да се опитат да последват примера на Nintendo и на свой ред да предложат контролери, чрез които да променят виртуалните забавления завинаги. На Е3 2009 Nintendo демонстрира Wii Motion Plus, Sony - своя нов моушън контролер, но големият удар направи Microsoft. В следващите редове ще разбереш защо.

Project Natal – бъдещето тук и сега

Нееднократно е повтаряно, че основната причина, която все още разделя масовия потребител от игралните конзоли, е наличието на любимия за повечето от нас гейм пад. В случая обаче няма да говорим за „повечето от нас”, а за масовия консуматор, на който трябва да му е лесно и особено забавно, за да има шанс да бъде привлечен на игрална страна.

Неслучайно успехът на Wii и музикалните контролери, които вървят към заглавия като Guitar Hero и Rock Band, се дължи най-вече на различния, далеч по-освободен контрол, който предлагат съоръженията на Electronic Arts, Nintendo и Activision.

В края на краищата игрите като форма на забавления отдавна не са в онзи силно стеснен кът, населяван от пъпчиви тийнове и малки дечица, които подскачат с Марио и Соник. С Project Natal Microsoft ще се опита да елиминира напълно контролерът като физична единица. Ще се опита да превърне отделни части на човешкото тяло в контролери сами по себе си. Тоест в зависимост от съответното заглавие ръцете ти могат да имат различни видове превъплъщения, които в допълнение могат да бъдат подпомогнати от твоите крака, глава и въобще всичко, с което смяташ, че можеш да... играеш.
 

Project Natal представлява сензорно устройство, което се поставя под телевизионния приемник по подобие на сензорния бар на Wii. Но, както вече споменах, вместо да улавя пластмасови контролери, Натал прихваща движенията на човешкия индивид. И още - Натал е и камера, която прихваща по прекрасен начин разположението на играча. Натал ти позволява да контролираш своята конзола само чрез определени избрани от теб движения – ритане, скачане, каквото се присетиш. Истината обаче е, че това е просто началото.

Нова ера в развитието на виртуалните забавления!

Това, което прави Project Natal толкова обещаващ продукт, е способността му да бъде нещо много повече от устройство, чрез което можеш да играеш своите игри. Въпросното ти позволява пълен контрол на менютата на конзолата. Камерата има страхотно възможности като улавяне на различни лицеви и гласови идентификации. Например когато бягаш, твоят Xbox 360 ще улавя и, по-важното, щеразпознава твоето лице и ще те логва напълно автоматично.

Мисля, че и сам вече можеш да започнеш да пресмяташ почти безлимитните възможности, които ще даде на своите потребители и дивелъпъри устройството. Всичко - от управлението на менютата в стил "Специален доклад" на Спилбърг до танцувалните игри, в които няма да е необходимо да скачаш по строго определени бутони - ще бъде напълно постижимо чрез Проекта Натал. Цялата концепция да контролираш всичко ръкомахайки с ръце е действително идея от бъдещето. Идея, която превръща контролът, предлаган от Wii, в технология от по-старо поколение.
 

Чистата и свята истина е, че технологията не е толкова впечатляваща на базата на показаното от Microsoft по време на Е3, където стана ясно какво талантливи и необременени разработчици могат да създадат, използвайки нейните силни страни. Защото Project Natal е изцяло нов начин да контролираш не само своите игри, но и цялата си мултимедия, включваща, музика, видео и различни видове социална комуникация (facebook, last.fm, twitter и прочее).

Малко повече математика

Project Natal ще бъде съвместим с всеки един пуснат в продажба до момента Xbox 360, а използваният сензор ще бъде първият в света, комбиниращ RGB камера, улавяща дълбочина, която разполага с многоканален микрофон и специален процесор, възпроизвеждащ специално написан софтуер от едно-единствено устройство. За разлика от досегашните 2D камери и контролери Проектът Натал улавя движенията на всяка част от тялото в 3D.

Огромен плюс за Project Natal ще бъде възможността му да не се влияе от количеството светлина – единственото необходимо условие е играчът да бъде застанал срещу него. Освен това новият продукт на Microsoft ще предложи невиждана до момента гласова идентификация – Натал не просто ще разпознава думи, а ще разбира кажи-речи всичко, което изричаш. Представи си, че играеш футболна игра и твоите съотборници, управлявани от Натал, ще разбират какво им казваш и по-важното – ще отвръщат на споделеното от теб.

Наличният игрален софтуер до този момент?

Освен наистина впечатляващи технически демота единственият софтуер до този момент, който има потенциала да се превърне в игра, бе представен от гениалния Питър Молиньо и неговото студио Lionhead. Проектът представлява комуникация в реално време с компютърно създаден образ, която обещава да бъде най-реалистичната виртуална социална мениджмънт система до момента.

Показаната интеракция на практика не се различаваше от тази, която водим например с нашите по-малки деца. Малкото момченце, реализирано в реалистично 3D на екрана, реагираше и отговаряше абсолютно адекватно на всеки опит за интеракция от страна на играча. Най-лесно ще можеш да разбереш за какво говоря, ако изгледаш предложеното видео:

Разбира се с времето можеш да очакваш многобройно количество уникален софтуер и можеш да приемеш показаното на това Е3 като частица от целия потенциал, който крие в себе си Project Natal.

Ти си контролерът!

За наше съжаление няма да видим в домовете си Project Natal в рамките на тази календарна година. Microsoft подготвя технологията за масово разпространение в края на 2010 година. Освен това гигантът все още не е обявил евентуална цена на продукта, а, както знаем, тя също ще има огромно значение за неговия успех.

И все пак не можем да отречем убийствения потенциал, който крие в себе си технологията. Потенциал, който може да разшири границите на игралната индустрия до неузнаваемост и да привлече на своя страна дори хора, които отричат виртуалните забавления на обща основа. И пак ще повторим: за целта е необходима единствено конзолата Xbox 360 като ревизията на последната е без никакво значение. Бъдещето е тук и сега и ние сме готови да го прегърнем без капка въздържание.   

Автор: Ивайло Коралски
 

Сподели.