Prince of Persia: The Forgotten Sands

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Third Person Action/RPG
Година: 2010
Произв/Изд: UbiSoft
Платформа: PC | PS3 | PSP | X360 | WII | DS

За играта:

 

След края на трилогията за Пясъците на времето (съставена от игрите The Sands of Time, Warrior Within и The Two Thrones) поредицата за Принца на Персия започна на чисто през 2008 година, поемайки в изненадваща посока с променена визия, нови герои и опростен геймплей. Това очевидно не е допаднало на доста от феновете, защото новият Prince of Persia се завръща към корените си и разказва какво се е случило с познатия ни герой в промеждутъка между The Sands of Time и Warrior Within.

 

 

Историята започва с посещение на Принца при брат му Малик. Братът обаче има доста сериозни проблеми, защото вражески войски са нахлули във владенията му и битката изглежда изгубена. Единственото решение е да се прибегне до една древна тайна – освобождаването на пясъчната армия на цар Соломон, която да срази враговете. Древните демони общо взето само това чакат. Скоро замъкът и околностите му попадат под техен контрол, а Принцът се забърква в поредната грандиозна каша.


Визия и звук:

 

Въпреки че използва същия енджин, задвижил мащабния и красив Assassin’s Creed 2, The Forgotten Sands трудно може да спечели някакви награди с визията си. Играта не е грозна и ще те зарадва с няколко наистина страхотни сцени, но трудно би могла да се конкурира актуални хитове като Alan Wake или Red Dead Redemption и определено е крачка назад спрямо приказно красивия предишен Prince of Persia. На всичкото отгоре арт отделът не е бил особено вдъхновен, нивата са доста еднообразни и в по-голямата си част приличат на нещо рециклирано от старите игри в Пясъчната трилогия.

 

 

За озвучението, уви, също не можем да кажем особено добри неща. Музиката е приятна, но прекалено клиширана и надали ще ти направи впечатление, озвучителите преиграват, а самият диалог е доста плосък. Няма и помен от предишните култови реплики на Принца. Жалко.

 

Геймплей:

 

Завръщане към корените на всички възможни нива. Предизвикателството отново е тук и безсмъртността на героя от предишния Prince of Persia е заменено с познатите ограничени на брой пясъчни резервоари, с чиято помощ определен брой пъти ще можеш да върнеш времето назад, ако оплескаш нещо. А шансът да оплескаш нещо никак не е малък, защото нивата направо са претъпкани с капани и акробатични предизвикателства, изискващи бързи рефлекси.

 

 

Новостите включват възможността да развиваш отделни умения на героя си също като в ролева игра с точките опит, които печелиш при убийството на всеки враг. Освен това Принцът се е сдобил с две нови способности.

 

Първата е възможността да замразява за определен период от време всичката вода в близката околност и респективно да използва така получения лед за акробатичните си номера.

 

 

Втората е свързана с възстановяването на разрушени части от нивата. Към края, когато предизвикателствата изискват използването на новите умения, наред с обичайните принцови каскади, свързани с тичане по отвесни повърхности и разнообразни подскоци, става особено весело.

 

Както вече казахме предизвикателността на геймплея се е завърнала, а съчетаването на новите и старите умения на Принца е доста забавно. Лошото е, че вместо да предложи нещо концептуално ново The Forgotten Sands се завръща към миналото. Феновете на играта от времето на The Sands of Time най-вероятно ще останат доста доволни, но силно се съмняваме точно това приключение на Принца да привлече нови фенове.

 

 

 

Плюсове:

- Предизвикателен геймплей, който на места ще изисква от теб перфектни рефлекси;

- Всички, които са се оплаквали от концептуалните промени в последният Prince of Persia, ще се зарадват от завръщането към миналото;

- Уменията със замразяването на водата и възстановяването на руините водят до някои наистина луди каскади;

 

 

 

Минуси:

- Безлична история;

- Лошо озвучаване;

- Посредствена визия и еднообразни нива;

- Скучни, но за сметка на това чести битки с пясъчните чудовища на Соломон;

- Реално най-слабата Prince of Persia игра откакто UbiSoft работят над легендарната игрална серия.

Сподели.