Престъпления от класа (White Collar)

Pinterest LinkedIn +

Най-сложните престъпления могат да бъдат разкрити само с помощта на най-добрия престъпник. Стига, разбира се, той да е умен, чаровен и да работи заедно с единствения агент на ФБР, способен да го залови. Нестандартен, но изключително ефективен екип - това са Мат Бомър (Matt Bomer) и Тим ДиКей (Tim DeKay) в хитовия криминален сериал на USA Network White Collar.

Феновете на White Collar със сигурност са очаквали с нетърпение началото на четвъртия сезон на сериала, който започна на 10 юли. Ако все още не сте сред тях, вероятно сте на един епизод разстояние от това да се присъедините към нетърпеливо очакващите следващата серия, защото White Collar определено успява да задържи вниманието. Тайната на успеха всъщност отдавна не е тайна, а по-скоро комбинация от добре известни в света на сериалите съставки - динамично действие, интересни персонажи, силен актьорски състав, доза чувство за хумор и нещо, което да се отличава от останалите сериали.

Особеният чар на White Collar се дължи колкото на необичайния тандем на основните персонажи, толкова и на понятието con artist, което спокойно бихме могли да преведем като мошеник, но пък така рискуваме да загубим акцента върху artist. А именно това е най-подходящото определение за Нийл Кафри (Neal Caffrey) - фалшификатор, мошеник и крадец, достатъчно умен, талантлив и чаровен, за да му се простят първите три.

Идеята:

White Collar е създаден по идея на Джеф Ийстън (Jeff Eastin), който е и изпълнителен продуцент на сериала. Постига доста по-голям успех от предишния проект на Ийстън - криминалния сериал Hawaii на NBC. В работата му определено не липсват интересни предложения - Джеймс Камерън (James Cameron) избира именно Ийстън за сценарист на потенциалното продължение на True Lies.

В основата на White Collar е сътрудничеството между агент на ФБР и престъпник, а това, което прави тандема им изключително успешен, е фактът, че и двамата са виртуози в областта си.

Началото:

White Collar стартира през октомври 2009 г. Пилотният епизод е гледан от над пет милиона зрители. Четиринадесетте епизода на първи сезон постигат впечатляващ успех и сериалът е подновен за втори сезон, който започва през юли 2010 г. В момента USA Network излъчват четвърти сезон на сериала, а White Collar все още е сред най-гледаните телевизионни заглавия по цял свят.

У нас White Collar (заглавието е преведено като "Престъпления от класа") се излъчва от май 2011 г. по bTV Cinema и bTV.

Героите и звездите

Нийл Кафри (Neal Caffrey)

Нийл е очарователен, интелигентен и един от най-виртуозните престъпници в света - фалшификатор, мошеник и изкусен ловец. Той е способен да се измъкне дори от най-строго охранявания затвор и може да бъде изключително убедителен. След като е заловен за втори път, от същия ФБР агент, който го е хванал и първия, Нийл бързо измисля друг начин да си върне свободата като става консултант на ФБР. Въпреки това навиците и методите му на действие не се променят - той винаги успява да получи каквото иска, при това най-често с изненадваща лекота. Освен с новия си начин на живот, Нийл трябва да се справи и с още едно предизвикателство - да открие мистериозно изчезналата си приятелка Кейт. А това е особено трудна задача, когато си с проследяващо устройство на глезена и твърде ограничен периметър на движение.

Ролята е поверена на Мат Бомър (Matt Bomer), когото вероятно свързвате и с други популярни сериали като Chuck и Glee. Във филмографията му присъстват и кинозаглавия, сред които са In Time с Джъстин Тимбърлейк (Justin Timberlake) и Оливия Уайлд (Olivia Wilde), и наскоро излезлият Magic Mike на Стивън Содърбърг (Steven Soderbergh).

Агент Питър Бърк (Peter Burke)

Съвестен и изключително стриктен в работа си, Бърк е един от най-добрите агенти във ФБР. Известен и предизвикващ възхищение, най-вече с факта, че е заловил Нийл Кафри. Два пъти. И за своя изненада успява да спечели доверието му. Самият Бърк доста по-трудно се доверява на Нийл, но пък постепенно започва да се убеждава в ефективността от пренебрегването на правилата в някои случаи. Единственото, което обича повече от работата си, е съпругата му Ел.

В ролята на Бърк е Тим ДиКей (Tim DeKay), когото феновете на сериалите със сигурност познават от заглавия като Carnivàle, Tell Me You Love Me, CSI: Crime Scene Investigation и Law & Order: LA.

Мози (Mozzie)

Още един брилянтен измамник и най-добрият приятел на Нийл, Мози е съучастник, в пряк и преносен смисъл, в повечето действия на Нийл. Той се включва активно не само в издирването на Кейт, но и в разплитането на случаите, над които работят агент Бърк и Нийл.

Ролята е поверена на Уили Гарсън (Willie Garson), когото вече сме виждали в ролята на най-добър приятел, макар и доста по-различен - в хитовия Sex and the City.

Елизабет Бърк (Elizabeth Burke)

Очарователната съпруга на агент Бърк, която всички наричат Ел... Въпреки че отначало подхожда резервирано към сътрудничеството на Питър с Нийл, чаровният мошеник бързо успява да спечели симпатиите й. Ел често се оказва в ролята на умиротворител в отношенията на съпруга си и Нийл.

Тифани Тийзън (Tiffani Thiessen) също е добре позната на телевизионните фенове актриса. И вероятно я свързвате както с хитовия комедиен сериал Just Shoot Me!, така и с няколко други поредици като Good Morning, Miami и What About Brian.

Историята:

В основата на White Collar е партньорството между ФБР агента Питър Бърк и фалшификатора и мошеник Нийл Кафри. След като години наред успява да се измъкне от властите, Нийл е заловен от агент Бърк и вкаран в затвора. Само няколко месеца преди да изтече присъдата му, той успява да избяга. Ченгето обаче отново успява да го открие, но вместо да върне Нийл в затвора, решава да го използва като сътрудник при залавянето на други престъпници.

Любопитни факти

White-collar crime е идиоматичен израз, който е използван за престъпление и означава финансово мотивирана измама, която не включва физическо насилие.

Действието в сериала се развива основно в Ню Йорк, но в началото на новия сезон Нийл и Мози се укриват на екзотичен остров.

Едно от предстоящите събития в стартиралия на 10 юли четвърти сезон на White Collar, e появата на нова връзка в живота на Нийл.

Сподели.