"Престъпление" - Ървин Уелш

Pinterest LinkedIn +

Автор: Ървин Уелш


Издател: Colibri
Раздел: Съвременен роман

За автора:

Ървин Уелш е роден в Единбург през 1958 година и учи в Лондон, където се дипломира като компютърен специалист. В края на 80-те започва да пише пиеси и да се изявява като журналист.

Първият му роман - "Трейнспотинг" (1993), разтърсва не само британския, но и световния литературен свят с черното си комично описание на група млади наркомани, живеещи в Единбург през 80-те години на миналия век. С голям успех се ползва и филмът по този роман, режисиран от Дани Бойл (1996).

Продължението на "Трейнспотинг" - "Порно", е публикуванo през 2002 година и също се радва на нестихващ успех. Уелш е автор на още много нашумели романи: "Есид Хаус", "Кошмарът Марабу", "Гавра", "Креватните тайни на майсторите готвачи" и др., всички вече издавани у нас.

Сюжет:

В "Престъпление" най-големият шотландски писател на новото време отново прибягва към търговската си марка за успех и по свой неподражаем начин съвместява мрачния реализъм със сатирата и психологическото проникновение.

Полицейският инспектор Рей Ленокс, когото вече познаваме от "Гавра", е в принудителна отпуска след силно емоционално сътресение. Затова той лети заедно с годеницата си Труди за Маями, където възнамеряват да си починат известно време и да планират сватбата си, но пътуването от самото начало се превръща в кошмар.

Ленокс се тъпче с антидепресанти и пак започва да пие, но играта загрубява и излиза извън контрол, когато тръгва да купонясва с нови познати и те отново внасят в живота му кокаина. Един от новите му приятели има десетгодишна дъщеря, в която се цели организиран кръг от педофили. Ще успее ли Ленокс да спаси детето и да избави себе си?
 

 

Сподели.