Повишение на цените в музикалните онлайн-магазини?

Pinterest LinkedIn +

Някои звукозаписни компании се опитват да договорят с музикалните онлайн магазини повишаване на цените, съобщи вестник Financial Times.

Както е известно, онлайн магазините за музика, първи от които беше iTunes Music Store на компанията Apple, много бързо завоюваха широка популярност в страните със стабилен музикален пазар, предлагайки за сваляне музикални файлове в цифров формат на цена между 1 щатски долар и 1 английска лира (средната цена за парче в Европа е около 99 евроцента, чувствително по-малко от цената във Великобритания, което, пък, наскоро предизвика протестите на британците пред Европейската комисия).

Този пазар се разви много бързо и сега представителите на звукозаписната индустрия заявяват, че е дошло време да повишат цените, тъй като първоначалните са били преднамерено занижени с цел да се развият интернет-продажбите. Фактическата себестойност на музиката се оценява от производителите й много по-високо. По данни на вестника, средната цена на която те продават файл на магазините сега е 65 щатски цента и тя трябва да бъде значително по-висока.

Представители на търговските компании, в това число и Apple, както и отделни представители на лейбълите (Universal и Sony BMG) в отговор заявяват, че пазара е още недостатъчно укрепнал и не е готов за повишение на цените. По мнение на препродавачите, то може да отблъсне потребителя и да го върне назад към пиратските онлайн-сървиси, които продават mp3-файлове за 10 цента или ги разпространяват безплатно.Сподели.