Потвърдено: Cortana от Halo е аналогът на Siri за Windows Phone 8.1

Pinterest LinkedIn +

Слуховете, че интелигентният персонален асистент и навигатор за Windows Phone 8.1, с който Microsoft ще конкурира Siri на Apple, ще бъде базиран на Cortana от Halo, се оказаха верни. Озвучена от същата актриса (Джен Тейлър), Cortana ще поддържа електронен дневник с данни за всички дейности на притежателя на устройството, захранвано с мобилната операционна система на Microsoft.

"Tя ще засича и проследява нещата, които ви интересуват, ще се грижи да не пропуснете нищо от онова, което би могло да е важно за вас в ежедневието, като същевременно пресява по-маловажната информация.

Cortana не е просто бездушен компютър, който връща резултатите при търсене. Подобно на Cortana в Halo, Cortana на Windows Phone притежава частица самоличност", се казва в изявлението на Microsoft, а всеки, който е гледал Her на Спайк Джоунз, неминуемо ще направи асоциация със Саманта, в която героят на Хоакин Финикс се влюбва.

Cortanа се захранва от Bing и е способна да управлява приложения от външни производители (т. нар. трети страни). Така например, ако й бъде поставена задача, тя може да се свърже в Skype с даден човек или да стартира определено предаване от Hulu вместо вас.

Cortana ще стане достъпна за всички потребители в САЩ, Великобритания и Китай по-късно тази година, а през 2015 година ще достигне и до други краища на света.

Сподели.