Пощенска кутия за приказки: "С любовта шега не бива"

Pinterest LinkedIn +

Eдва ли има по-приятно занимание за един мразовит петък, 13-ти, от това да послушаш малко разкази, посветени на любовта. Затова не е учудващо каква дълга опашка имаше пред клуба, в който се проведе поредната "Пощенска кутия за приказки", организирана от Гери Турийска.

Е, в подлеза на метрото беше студено, обаче това не попречи на хората да си говорят весело, докато вадят билетите си. Няколко минути след шест вратите се отвориха и опашката навън се стопи за минути. На входа бяха наредени екземпляри от все по-популярните книги, издадени от "Пощенска кутия за приказки". До тях бяха и някои от авторите, с които феновете успяха да си направят снимки. Тези хора са нещо като новите рок звезди...

Много бързо клубът се напълни и скоро започна да се къса по шевовете, а десет минути след седем чаровната Гери Турийска се качи на сцената. Екранът зад нея я показваше в близък план. Клубът притихна. Настроението вече беше приповдигнато, фотографите бяха заели позиции и правеха снимка след снимка, а в заведението се чуваше "романтичното" им щракане.

Гери Турийска усмихнато обясни, че събитието е организирано по случай 100-то представление на пиесата "С любовта шега не бива", което ще се играе на 27-ми януари. След това представи първия четящ – Йосиф Шамли, чийто глас потопи публиката в "Първа арабска история". 

Всички слушахме с голямо внимание, потопени напълно в атмосферата на един друг свят. Някои от хората бяха насядали по земята, за да бъдат по-близо до сцената. Разказът с ориенталски и шеговит привкус приключи и Шамли представи следващия артист – Александра Василева. Тя за пръв път се присъединяваше към компанията от четящи на "Пощенска кутия за приказки", а разказът, който представи, беше написан от Стефана Велкова. 

Друг дебютант в четенето на събитието беше и актьорът от филма "Маймуна" Леонид Йовчев. Докато представяше историята на Мила Михова, той правеше паузи на нужните места и жестикулираше така, че предизвика смеха на публиката – истинска харизма.

След него на сцената се качи и Ани Пападопулу. Тя пък е сред актрисите от пиесата, на която е кръстено събитието. Благодарение на нея разказът на Вихра Шопова оживя пред очите на стотици хора, а накрая публиката разбра какви са последиците от липсата на хумор и усещане за романтика.

Рени Врангова, за изненада на публиката, беше избрала разказ със заглавие "С любов шега не бива". Според нея тази история е "като приказка, с която може да се обясни на децата какво представлява любовта". След края ѝ актрисата завърши с думи за любовта, изречени от героя на Владо Карамазов в едноименната пиеса.

На сцената се появи и Дарин Ангелов, който шеговито обясни, че заема мястото на Юлиян Вергов, защото той е възпрепятстван да дойде. "Добрин" Ангелов, както с усмивка се самонарече актьорът, прочете забавния разказ на Павел Апостолов "Рецепти за любов". Въздухът се изпълни със смях, предизвикан от нестандартните рецепти за спечелване на любовта на живота. Може би трябва да се пробва, за да разберем...

Биляна Петринска представи разказ на Росалена Димитрова, а междувременно обстановката в клуба ставаше все по-уютна... Някак неусетно дойде време и за следващата история, написана от Цвети Цветкова. Тя беше представена по нестандартен начин – актьорът Леонид Йовчев седна в скута на Биляна Петринска и двамата заприличаха на двойка, която се обича вече много дълго време...

Събитието закри актьорът от "Под прикритие" Владимир Пенев. Той беше избрал нестандартната история на Васил Русев, написана под формата на поема.

Така постепенно "Пощенска кутия за приказки" се доближи до своя неминуем, но нежелан край. Гери Турийска се качи на сцената след последния четящ и обяви своя задължителен и вече станал традиция епилог. 

Две приятни изненади получиха почитателите на "Пощенска кутия за приказки". Едната беше новината за предстоящо турне през февруари, като темата на следващото събитие също ще бъде свързана с любовта – "Интернет любов". Другата изненада за феновете беше, че предстои издаването на сборник с разкази, написани от жени, с остроумното заглавие "Женски работи".

 В края на събитието Гери Турийска покани артистите и авторите на сцената за обща снимка. Тръгнахме си с топлия спомен за събитието, от което научихме (не че не го знаехме вече), че с любовта шега не бива.

Сподели.