Popa Sapka: На Балканите няма пари, има емоции по концертите!

Pinterest LinkedIn +

Popa Sapka са пет момчета от Румъния, които ги избива на шумен балкански ритъм, около който са оформили стила си - балкан поп ска - един стил, доста близък до местната ни бит и душевност. С бири в ръка и много добро настроение, Дима (вокал, акордеон), Дани (бас), Баба (барабани), Вова (кийборди) и Мирча (китара) дадоха специално интервю за Avtora.com.

Стефан Стефанов: Това е третият ви концерт в България, какво помните от предишните два?

Дани: Бургас, разбира се, там беше първото ни шоу в България. После бяхме в София - в "Строежа", беше много яко, много хора дойдоха, имаше дори такива, които вече ни бяха гледали в Бургас.

Вова: Българите са различни хора, много ни харесва публиката тук.

Дани: Всички са толкова живи!

Вова: Хората тук са доста по-широко скроени. В Румъния феновете са по-затворени. Били сме и на Запад, но мисля, че това, че хората тук нямат много пари, ги кара да изразяват емоциите си по концерти и затова атмосферата е много истинска.

.: Чувствате ли се основоположници на стила "балкан поп ска", или сте били повлияни от някого?

Дани: Доста сме повлияни от фолк музиката, в нея са корените на нашата група. Освен това, всеки от нас идва от различна среда с различни вкусове и това допринася за изграждането на звука ни. Аз харесвам реге, руутс, джаз музика и давам по нещо от това в бандата. Затова и създадохме този стил.

Вова: Ние всъщност правим уърлд музика, но с балканските ритми звукът става доста привлекателен.

.: Мислите ли, че този микс може да помогне на източноевропейските музиканти да излязат извън клишето на западната музика?

Вова: Аз вярвам в това.

Дима: Може би да, може би не. Не знаем със сигурност още... Мисля, че все още нямаме необходимия опит, за да знаем.


.: Какво всъщност означава името на групата ви?

Вова: Popa Sapka е герой от румънската история, който е бил свещеник, но също така и крадец. Нещо като румънския Робин Худ! През деня е бил свещеник, през нощта пиел вино и ставал все по-смел...

Вова: ... Именно и вършел добри дела. Много ни харесва идеята за раздвоението между свещеника и героя. Освен това, идеята за доброто и лошото в човека винаги ни е била интересна.

.: Как започнахте Popa Sapka?

Дани: Дима и Вова бяха в друга банда. Те знаеха, че искам да направя проект с фолклорна музика и така започнахме да обсъждаме идеята. Постепенно се случиха нещата. Всичко тръгна от една идея.

Вова: Popa Sapka беше само проект, никой от нас никога не беше свирил нещо подобно, така че не бяхме сигурни какво ще се получи. Просто започнахме да го правим. Първият ни концерт беше на един студентски фестивал, ние не бяхме свирили до този момент на голяма сцена, а отгоре на всичко бяхме и първа банда.

Получи се страхотно шоу и много критици казаха, че именно това е подобаващ начин за една нова банда да забие на първи концерт. Рядко се случва първата група да е най-запомнящата се, но тогава стана!

.: Пеете на поне четири различни езика. Как стана това?

Дима: Стана, защото говоря турски, руски, английски и гагаузки, който диалект на турския.

.: Мислите ли, че хората разбират какво пеете или очаквате емоцията да надделее?

Вова: В тълпата може да има само един-единствен човек, който да ни разбере. На друг концерт в друга публика пък само един-единствен, който да не ни разбере, а всички останали - да... Просто това е нашият начин на изразяване и нашата цел. Ако не си поставиш цел в живота, никога няма да направиш нищо.

.: Какъв е процесът на създаване на песен на различни езици?

Дани: Идеите идват от вокалиста и китариста - те измислят повечето неща, след това започват да изскачат още и още идеи, появява се нов ритъм, нещата се комбинират.

Вова: Нямаме време дори да съберем всички идеи, които имаме в една песен.

.: Албумът ви се казва "Америка-Европа". Защо?

Дани: Всъщност това е EP, албумът ни още не е излязъл.

Дима: Става въпроса за разликите между културите в Америка и Европа.

.: Били ли сте в Америка?

Вова: Само аз съм бил там, но това не беше свързано с музика, за съжаление...

.: Румъния нашумя с няколко поп изпълнители. Какво е положението с другата сцена?

Дани: Нито една от ъндърграунд сцените не е подкрепяна по никакъв начин. Все още хип-хоп сцената се държи.

Мирча: И дръм енд бейса се развива напоследък..
.

Дани: Пак ще кажа, че ми прави впечатление, че тук нещата са доста по-добре. Публиката има поведение, в Румъния е много статична, не се движи достатъчно. В България феновете са доста по-гостоприемни... при нас нещата са малко сложни.

Вова: Странно е, защото ние сме от Тимишора, където имаме много фенове, но в Букурещ нещата не ни се получават. Не знам дали това е заради организаторите, на които сме попадали досега или заради хората, нямам представа...

.: Звучи все едно живеете в различни държави.

Вова: Има нещо такова, но става дума предимно за различия. Например, чух, че нещата в София и останалата част от страната са различни, което е същото като при нас.

.: Какво движи групата напред?

Мирча: Феновете, със сигурност! Когато видим хората пред сцената да се кефят на нашата музика, това ни дава сили да продължим.

.: Кога ще излезе  първият ви  дългосвирещ албум?

Дима: Не знаем още, започваме да го записваме и когато се получи. Вероятно ще излезе през есента на 2011 година.


Сподели.