Полиция затвори предполагаемия най-голям торент тракер в света

Pinterest LinkedIn +

Очевидно вдъхновена от успехите на българските си колеги от ГДБОП в борбата им с Интернет пиратството, вчера сутринта шведската криминална полиция посети офисите на фирмата, хостваща предполагаемо най-големия пиратски торент тракер в света, Thepiratebay.org, и иззе сървърите, на които е качен сайтът.

Според съобщението на сайта на тракера, полицията се появила със заповед за обиск, отнасяща се за всички сървъри на една от най-големите Интернет хостинг фирми в Швеция, Rix|Port80, и търсела сървърите на Thepiratebay и некомерсиалния сайт Piratbyran, по подозрения в нарушение на закона за авторското право. Piratbyran е свързан с Thepiratebay и защитава дейността му чрез публичен дебат за авторските права.  

Полицията разпитала служители на хостинг фирмата и оправдала конфискацията с необходимостта от осигуряване на технически доказателства за съществуването на уеб услуга.

“Действията на полицията са необясними, при положение, че сайтът е достъпен публично и чиито собственици са публични фигури, даващи интервюта”, пише на Thepiratebay.org. “Полицията обяснила, че свалянето на сайт, без да се знае дали е легално или не, било нормална процедура. Thepiratebay може да получи компенсации от шведската държава, ако в съда се докаже, че сайтът е легален и действията на полицията са неоправдани.”

Сподели.