Полезни съвети за правилна експлоатацията на лаптоп

Pinterest LinkedIn +

Нашето натоварено съвремие е почти немислимо без няколко технологични устройства. Едно от тях е лаптопът – нашият верен мобилен приятел. Знаем ли обаче как да се грижим за него, така че да осигурим правилна експлоатация и да гарантираме по-дълъг живот на преносимия компютър?

В настоящата статия, подготвена благодарение на специалистите от Интерсервиз-20, ще засегнем някои от основните постулати на здравословното ползване на новия или вече употребяван лаптоп.

Основен проблем на лаптопите е прегряването

Когато лаптопът ви работи придължително и при по-голямо или максимално натоварване, е съвсем нормално той да достига до максималните работни температури, зададени от производителя. Ако това прегряване се случва постоянно, то могат да възникнат следните неприятни "ефекти". Лаптопът да работи мудно и приложенията да "зациклят" или ноутбукът да се рестарира самоволно. Това може да се случи дори ако притежавате мощен лаптоп с 4-8 или повече гигабайта RAM памет, четириядрен процесор и други сериозни хардуерни параметри. Това се случва, защото коефициентът на полезно действие на процесора и други елементи като чипсет и памет пада, когато те работят над определена оптимална температура. Тъй като шасито на лаптопа е затворено, то прегравянето се разпространява върху всички компоненти вътре и естествено достига до батерията.

Вторичният ефект от прегряването на лаптопа е, че батерията ще се разрежда по-бързо и не след дълго тя започва да се амортизира. Ако лаптоп батерията издържа при автономна работа максимум 30-40 минути, налице имате една доста амортизирана батерия, на която не може да се разчита.

Разбира се, не винаги проблемите с батерията се дължат на прегряване.

Също така вследствие на прегряване може да се отлепи чипсетът на видеокартата. Стартирате компютъра, лампичките светват, но екрана − не. Възможно е в по-ранна фаза да се появяват петна или черти, т.нар. артефакти. Те са сигурен предвестник, че лаптопът има проблем с видеокартата.

В нашата дългогодишна практика с употребявана компютърна техника и най-вече реновирани лаптопи втора употреба имаме опит с не една серия лаптопи втора ръка, които имаха проблем по рождение. Спомняме си добре модела Pavilion на HP. Инженерите, конструирали охлаждането на моделите dv6000, dv9000 и др., не бяха съобразили достатъчно добро охлаждане за доста мощната за тогава видео карта nVidia 8-ма серия. Вследствие на това при продължителна работа и не добро охлаждане доста от видео чипсетите се разпояваха и създаваха проблеми на собствениците си.

В системата на всеки компютър има зададена максимална температура на процесора, при достигането на тази температура компютърът се изключва. Вследствие на тези внезапни изключвания може да се повреди операционната система (в по-добрия случай). По-лошо и често срещано явление е появата на лоши сектори върху плочата на твърдия диск, загуба на информация и дори увреждане на хард диска.

Има няколко признака, които сочат, че имате проблем с прегряването на вашия нов или употребяван лаптоп.

Ако вентилаторът фучи на максимални обороти, със сигурност имате проблеми с поддържането на ниска работна температура. Ако лаптопът ви има "навика" да се изключва сам, също е твърде вероятно проблемът да е в охлаждането. Ако се чувствате сякаш вадите тава от фурната всеки път, когато докоснете лаптопа си, имате проблем или сте на път да имате такъв скоро. Главният симптом, по който може да установите, че липсва ефективно охлаждане, е работещият често или постоянно вентилатор. Ако перката се включва често или не спира или клавиатурата на лаптопа е гореща, консултирайте се със специалист и се обърнете към него за диагностика и профилактика.

5 полезни съвета за правилна употреба на лаптопа ви

Ето какво можете да направите, за да удължите живота на своя лаптоп и неговата батерия:

1. Бъдете внимателни къде поставяте лаптопа си. Никога не го поставяйте върху възглавница, одеяло или на матрака (охладителната състема засмуква власинки и се задръства и не охлажда добре). Използвайте плоска и твърда повърхност като бюро, работна маса или друга равна повърхност.2. Най-добре е да използвате охлаждаща подложка. Те обикновено имат вградени вентилатори, които разсейват топлината от лаптопа. Можете да използвате и подръчни материали като голяма книга, дървена плоскост или достатъчно здрава картонена кутия.

3. Ако купувате лаптоп втора ръка от частно лице, се уверете, че лаптопът е почистен предварително, или си заделете бюджет за сервизиране и почистване.

4. Най-сигурно и ефикасно е да отворите лаптопа и да почистите вентилатора, охлаждащите елементи и всички отвори в шасито. През определен период е добре да се подменя и термопастата под всеки чипсет, но не по-често от един път годишно примерно. ВАЖНО! Ако не сте сигурни какво правите, най-добре е да го занесете в сервиз, където да се погрижат за лаптопа.

Ако купувате реновиран лаптоп втора употреба от фирма като "Интерсервиз-20", то почистването, сервизирането и диагностиката са извършени предварително. Въз основа на тези дейности съответната фирма дава и писмена гаранция.

5. За да нямате проблеми от този сорт, е много важно веднъж годишно да се прави профилактика на лаптопа, която представлява отваряне и почистване от прах и други наслоявания в секцията за охлаждане.

Задръстените с прах вентилатори пречат много на охлаждането на лаптопа. За съжаление, почистването на вентилатора на лаптоп не е толкова лесно, колкото на настолен компютър. Продухването с флакон сгъстен въздух през отворите на вентилатора може да помогне, но може и да направи по-голяма беля.Почистването на тази секция се извършва единствено от специалисти, защото се налага отваряне на лаптопа. Външното почистване е невъзможно, защото вътрешната част на радиатора, където е перката, е много фина и наподобява пита на климатик, но в много по-малки размери. На тази пита, също както по филтъра за климатик, се наслояват прах, косми и други, които се сплитат в хомогенна смес и замърсяването става подобно на кече, което сте сложили пред въздушния поток на охлаждането. В този случай охлаждане няма и прегряването и последствията от него са налице. Всеки продукт, който работи над определената от производителя температура, рано или късно се поврежда и ремонтът става десетократно по-скъп.

Лаптопите не обичат течности

Друг често срещан проблем, възникващ при експлоатацията на мобилния компютър, е т.нар. "удавяне" на лаптопа с различни течности. Естествено, щетите от подобна случка не се покриват гаранционно. Ако това се случи, е добре да сте подготвени, за да реагирате навреме. Като първа стъпка трябва максимално бързо да изключите лаптопа. Веднага след това го извадите от захранването или премахнете батерията му. Оставете го в позиця, така че да се оттече, и побързайте да го занесете в специализиран сервиз. Ако течността е вода, то имате по-големи шансове за нормално функциониращ лаптоп. Ако ноутбукът е залят с чай, кола, кафе или друга напитка, имате по-малки шансове за щастлива развръзка. Сладките течности се отразяват пагубно на електронните компоненти като дънната платка, процесора и видеокартата. Вие ще бъдете истински късметлия, ако сте притежател на употребяван лаптоп от серията ThinkPad, понеже повечето модели на Lenovo /IBM/ имат канали за отводняване на течности.

Не предприемайте излишни рискове да включите лаптопа след няколко дни, с надеждата че се е "оправил" сам. Дори да сте го изсушили добре след заливането с вода, няма гаранция, че ще изчезнат всички бъдещи негативни последици.

Интервалите за почистване на лаптоп зависят от начина и условията на експлоатация, като препоръката на експертите от "Интерсервиз-20 – бутик за лаптопи втора ръка" е това да се прави веднъж на 12-18 месеца.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.