Подробности около "случая Баровски"

Pinterest LinkedIn +

Николай Баровски – архитект по професия и член на групата Балканджи, е в затвор в Солун повече от шест месеца, без обвинение от прокурор след задържане по обвинение за пренос на фалшива валута.


За коментар относно този арест и неговото развитие се обърнахме към сестрата на Николай - Людмила и неговият приятел и съосновател на Балканджи - Кирил Янев.

Случаят Баровски - историята...

Николай, сестра му Людмила (на снимката) и майка им членуват на нова неправителствена организация, в която членове са и Искра Видинска и две от четирите и деца. Те имат и гръцко гражданство, някои от тях пребивават постоянно в южната ни съседка и осигуряват контакти и срещи с тамошните подобни организации. Именно с тях е свързана произтеклата ситуация, вследствие която Николай е под арест от толкова време.

“Пътуването му в края на септември имаше за цел уреждане на документи на организацията, - разказва Людмила Баровска. - Преди това съм имала срещи с адвокат и служител във външното министерство на Гърция за общ проект за изграждане на водни каскади - доста по-мащабен от това, с което смятахме да се заемем. На 21 септември Искра се обади с молба да занеса преведени документи и устава на организацията, но аз нямах възможност. Николай се съгласи да го направи, но с много голямо нежелание, пътуването му извън България беше за първи път от ученическите му години."

"Аз го закарах до автогарата, - продължава Людмила, - където дъщерята на Искра – Розален го помоли да занесе найлонов плик с дрехи и уокмен на брат й в Гърция. Познаваме се от много години, той естествено се съгласи, дори без да проверява какво съдържа, защото автобусът потегляше”

При рутинна проверка на багажа, граничарите решават да сверят дали името и адресът, които Николай е посочил като адресант за плика с дрехите са действителни. Първите думи, които чуват след прозвъняване по телефона, обаче, са: “Ще трябва да се свържете с адвоката ми”. Следва претърсване багажа на Баровски и откриване на спортно яке с 20 000 фалшиви евро в него.

“Брат ми се е опитал да обясни ситуацията, при която е получил плика, но те изобщо не са го разбрали” - обяснява Людмила.

По късно, след като Баровски е задържан, започват да издирват лицата посочени като получатели на багажа, но и до момента никой не е бил открит при посещенията у тях, твърдят от гръцката полиция. Фалшивите пари, които са иззети на границата, са изпратени на агенция за експертиза.


(Група "Балканджи", Николай Баровски е първият от ляво)


“Резултати от тази агенция все още няма, а от самите банкноти не са снемани отпечатъци, - е научила Людмила. - Следствие в Гърция не се води, тъй като няма доказателства по случая и не могат да хванат “хипотетичните съучастници”. Чакат да ги намерят за разпит, дори са обявени за издирване от ИНТЕРПОЛ, а те пребивават на адреса си. Според тамошните закони, арестуван не може да бъде задържан повече от 18 месеца, ако няма обвинение от прокурор. Затова се очаква делото на брат ми да започне преди изтичането на този период.”

Людмила посещава брат си няколко пъти в затвора, а грижа за най-неотложните му нужди поема българският консул в Солун Александър Михов. “Връзката ни с Николай е доста трудна - чували сме няколко пъти по телефона, но само той ни звъни, - казва вокалистът и китарист на групата “Балканджи” Кирил Янев. - Пишем си писма или по-точно той изпраща, а не получава нищо.”

Въпреки многобройните молби, срещи, разговори и жалби, правени до различни български инстанции от самия Николай и сестра му, развитие по случая няма.

“Брат ми е писал молби до Българската прокуратура, в която описал подробно случилото се и каква е ситуацията на границата. Тези подробности не са отбелязани в протоколи и няма да се разглеждат, защото положението на границата е известно на всички. Подадох молба до Българската следствена служба, но прокурорът отказва образуване не следствие поради липса на доказателства за престъпление. Последва молба до Върховната касационна прокуратура, където вече образуваха производство, но срещу Баровски.”

Започнато е следствие, в което са разпитани майката и сестрата на обвиняемия, но не и “съучастниците с багажа”. Според Людмла “Те спокойно обитават жилището си, което е постоянен адрес в София, но от тогава до сега явно няма кой да арестува тези хора, а те дори не се крият. Те са познати и на НСБОП и на МВР - били са въвлечени в скандали с незаконно оръжие и няколко отвличания, имат дебела преписка в районното МВР. С решение по делото, Касационна прокуратура не може да излезе преди да дойдат оригиналните документи от Гърция. За това е пратено запитване, но разбрах, че други подобни отпреди две години все още нямат отговор.”

В самото начало, близките на Баровски уведомяват и Външно министерство за случая, където никой не може да даде информация какви са начините за защита на един български гражданин. След три месеца се оказа, че има механизъм за освобождаване под гаранция - изисква се гаранция от страна на Външно министерство, че при насрочване на процес, те ще го уведомят за това.

“В редакцията на в-к „Софийски университет” говорихме с министър Соломон Паси и той потвърди, че няма проблем да се издаде подобен документ. Сега, близо три месеца след тези му думи, ме препращат от врата на врата и от човек на човек във Външно министерство, думите им са, че не може да се направи нищо, защото се извършват разкрития на виско ниво в Гърция и за тях няма информация.”

През изминалите шест месеца за този случай няма информация по медиите, за това не се говори дори в музикалните среди. “Подобно семейството на Баровски, и ние разбрахме за инцидента на Николай след обиска, който НСБОП направиха у тях без предварително известие, се намесва Кирил от “Балканджи” (на снимката). Тогава и НСБОП и Външно Министрество ни посъветваха да не раздухваме случая, за да не се навреди на Баровски.”

След инцидента групата се събира да вземе решение дали да прекрати дейността си, за да го чакат или да продължат. Сега вече музикантите знаят, че са щели да се разпаднат, ако е трябвало да го чакат половин година и решението им да намерят заместник се е оказало правилно.

“Баровски свири на кавал и синтезатор в “Балканджи”, и пише всички текстове на песните ни. Намериха се много хора, които му симпатизират и пожелаха да дойдат на негово място, за колкото време е необходимо, без дори да търсят облаги срещу това. В групата, на неговото място за концерти свирят още трима музиканта – синтезатор, тамбура и електрическа китара. Сега, след половин година чакане, ние решихме да не пазим в тайна случая с Баровски и да действаме по какъвто начин намерим за добре. Затова се обърнахме към медиите” - казва Кирил.

В знак на протест срещу бавните и неефективни действия на държавните институции по случая с Николай Баровски, на 3 април група "Балканджи" свири в клуб “Сцена за авторска музика" О!Шипка в негова подкрепа. Концертът премина под мотото “Освободете Николай Баровски. Той е невинен!”, изписано върху специално изработени за случая тениски.


Материал: Десислава Маринова
Снимки: www.avtora.com

Сподели.