Подмяна на стиловете - рок ли са Lorde и 5 Seconds of Summer?

Pinterest LinkedIn +

Раздаването на 2014 MTV Video Music Awards затвърди една трайна тенденция - организаторите на комерсиални събития от този тип да префасонират стиловите определения по свой собствен вкус, независимо дали тази подмяна се харесва на феновете, или не.

В категорията Най-добър рок клип триумфира новозеландската инди поп певица Lorde с грандиозния си хит Royals. При това в компанията на шумни банди като Arctic Monkeys и The Black Keys. Естествено, това поражда въпроса: рок ли е въпросната песен, получила наградата?

Отговорът има две различни страни. Първо, трябва да се знае, че дебютът на Royals в САЩ бе именно по радиостанциите за рок и алтернативна музика. Минималистичният саунд сграбчи аудиторията и достигна до номер 1 в стиловите категории на Billboard за рок песни и за алтернативни песни.

Оттук насетне Lorde проби на още по-широк хоризонт и Royals стана почти вселенски хит. Логично е за институция като Billboard изборът на "най-рок парче за годината" да падне върху хит, оставил отпечатък именно във въпросния чарт.

След това MTV затвърди тенденцията Lorde да бъде налагана като рок изпълнителка и да бъде пренебрегвана в категорията за Поп видео на годината. Новозеландката наистина не изглежда като сладникавата тийн принцеса Ариана Гранде и не е толкова влиятелна като Beyonce, а с изпълнението си на All Apologies на Nirvana по време на встъпването на гръндж легендите в Залата на славата на рокендрола тя допълни някак този насаден от медиите имидж.

И все пак - рок наградите би трябвало да са за банди, в които се свири поне на три инструмента - китара, бас и барабани, плюс пеене, което е една идея по-шумно. И в едни отминали времена такива статуетки отиваха при Metallica, Green Day, Foo Fighters, Guns N’ Roses, Pearl Jam...

Това пък поражда един друг интересен въпрос - рок ли е бандата 5 Seconds of Summer? Добре спретнатите, чистички, прекалено симпатични и твърде напудрени момчета от Австралия също завзеха класациите на САЩ. Специализирани медии като Alternative Press и Rock Sound ги приеха с отворени обятия, сравнявайки ги с поп пънк титани като Green Day и Blink-182, но аудиторията на 5 Seconds of Summer е тотално различна.

Квартетът подгряваше турне на своите големи откриватели One Direction и мястото му е точно там, където феновете на музиката делят поп от рок музиката. Използването на китари в песните и носенето на тениски на Iron Maiden и Misfits не може да прикрие продуцентските трикове за постигане на бърз успех.

Едноименният дебют на групата продаде почти 260 000 копия в САЩ през първата седмица. Тази бройка впечатлява, но създава лъжливото впечатление, че това е база фенове на пънка и алтърнатив рока. А реалността е, че 5 Seconds of Summer е поредният поп продукт със срок на годност, който ще изтече толкова бързо, колкото минават и петте секунди от лятото...

Сподели.