Почина създателят на "Икеа"

Pinterest LinkedIn +

Създателят на популярната по цял свят шведска верига магазини за мебели "Икеа" Ингвар Кампрад е починал.

От компанията потвърдиха, че 91-годишният Кампард е издъхнал в дома си в родния си град Смоланд.

За момента не се съобщават подробности около смъртта на един от най-известните шведи.

Ингвар Кампард се е оттеглил от управлението на фирмата от 1988 г., но и до смъртта си е работел като старши съветник в създадената от него компания. "Ikea" е комбинация от инициалите на собственото му име, името на фермата на родителите му "Elmtaryd" и на родното му село "Agunnaryd".

Кампард остава в историята като един от най-големите предприемачи на 20-ти век. Той е роден на 30 март 1926 година в семейството на немски емигранти. Търговският му нюх се проявява още в ранна възраст. Като дете купува на едро кибрити и започва да ги продава, а когато на 17-годишна възраст получава пари от баща си, за да продължи образованието си, той решава да използва парите, за да основе своята компания. През годините търгува с части за велосипеди, риба, семена, моливи, коледни играчки за елха. През 2004 година Ингвар надминава Бил Гейтс по богатство, а през 2008 г. списание "Форбс" го обявява за втория най-богат човек в Европа и седмия най-богат човек в света. Богатството му се оценява на 31 милиарда щатски долара.

През 1994 г. са публикувани документи, според които Кампард е членувал в и участвал активно в шведска фашистка организация между 1942 и 1945 г. В последвалото писмено изявление той определя участието си в организацията като "най-голямата грешка на моя живот".

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.