Почина преводачката на "Пипи Дългото чорапче"

Pinterest LinkedIn +

"Много тъжна вест!!! Отлетя Вера Ганчева", съобщи журналистът Игор Марковски в социалните мрежи. 

Професор Вера Ганчева е превела обичаната от хиляди деца книга на Астрид Линдгрен "Пипи Дългото чорапче". Изтъкнатата преводачка е родена в София, дипломирала се е в специалност "Славянска филология" на Софийския университет и продължава образованието си в Стокхолм, където изучава шведски език и скандинавски литератури.

Баща й, Лалю Ганчев, е посланик на България в Скандинавия в продължение на доста години, което дава възможност на Вера Ганчева да пътува из тази част на Европа и да създава контакти, полезни за нея и за страната й. Тя ги поддържа и задълбочава в годините на последвалото си професионално развитие.

Започва като репортер в БТА, където става и главен редактор на списание ЛИК. След като напуска БТА, тя продължава да работи като журналистка и в списание "Отечество", на което е заместник-главен редактор. Отдава се на издателска дейност като главен редактор, а след това и директор на издателството за преводна художествена литература "Народна култура". След 1989 г. основава и ръководи издателство "Хемус", заема поста директор на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Започва да преподава в Софийския университет "Св. Климент Охридски", където бива удостоена последователно с научните звания доцент и професор. В специалност "Скандинавистика", която оглавява до пенсионирането си през 2011 г., води лекционни курсове по история на скандинавските литератури, културна история на Скандинавския север, староскандинавска митология, художествен превод и др.

Вера Ганчева е написала шест книги, много студии, предговори и статии, превела е произведения, ключови за шведската и норвежката литература. Огуст Стриндберг, Кнут Хамсун, Юхан Борген, Ролф Якобсен, Улаф Х. Хауге, Астрид Линдгрен, Таряй Весос, Артур Лундквист, Тумас Транстрьомер, Ларш Гюстафсон, П. У. Енквист са сред онези изтъкнати скандинавски писатели, които тя е представила на българската публика. 

Сподели.