Приспаха лъвчето Масуд

Pinterest LinkedIn +

От центъра за диви котки "Фелида" в Нидерландия съобщиха, че е починало лъвчето Масуд, което беше спасено от разградския зоопарк заедно с братчето си Терез.

Терез и Масуд се родиха през септември 2017г. в зоологическата градина в Разград. Лошите условия в зоопарка и мощните обществени движения, организирани с цел запазване живота и здравето на лъвчетата, станаха причина те да бъдат приютени в Нидерландия. 

В центъра за диви котки са се грижили много добре за братчетата, но не са успели да спасят живота на Масуд, който е страдал от сериозни здравословни и неврологични проблеми, които са резултат от кръвосмешение. Припомняме, че майката и бащата на лъвчетата са брат и сестра.

Състоянието на лъвчето беше описано подробно от хората, които са се грижили до последно за него:
"Масуд страдаше от много сложен, малформиран гръбначен стълб, който беше вроден дефект поради инбридиране. Състоянието се е развило до момент, в който причинява силна болка на Масуд и би му причинило още повече болка, докато расте в зряла възраст.

След задълбочени консултации с неврологичните специалисти и ветеринарните лекари от дивата природа стана ясно, че това състояние не може да бъде хирургично лекувано или подобрено по друг начин и че болкоуспокояващото лекарство вече не е ефективно.

Когато няма надежда за подобрение, предотвратяването на страданието е последната част от грижите, които предоставяме на животните, които спасяваме. Сърцата ни са разбити. Масуд беше толкова специален, толкова дружелюбен и все още толкова млад. Знаем, че ще липсва на всички, които направиха спасяването му възможно. Благодарим ви за всичко, което сте направили и се надяваме да намерите утеха, знаейки, че благодарение на вашата помощ Масуд е имал много положителни преживявания в живота си.

Никога няма да те забравим Масуд. Ще бъдем там за скъпия ти брат Терез и ще му помогнем да премине в този труден момент. Какво бихме дали, за да видим как растеш още повече. Сбогом, твърде рано, красив Масуд
".

Коментарите под публикацията във Фейсбук са разнообразни. Някои са политически: "Още една причина за протест, да бъдат затворени всички Зоологически градини в България, това са концлагери за животни, НИЩО ПОВЕЧЕ", а други нападателни: "Трябваше да го спасите,той беше много млад и можеше да се справи.. вече не Ви Обичам FELIDA Big Cat Center.. Сигурно сега е ред на Терез нали...????!!!!".


Сподели.