Почина култовият писател Tom Clancy

Pinterest LinkedIn +

Tom Clancy – един от най-популярните писатели на военни трилъри от 80-те години на XX в. насам – почина на 66-годишна възраст след кратко боледуване. Авторът на бестселъри като Patriot Games и Red Storm Rising е издъхнал в болницата Johns Hopkins на 1 октомври, но новината за смъртта му бе разпространена ден по-късно без да се разкрива причината за настъпването ѝ.

По времето, когато написва първия си роман The Hunt For Red October, Том Кланси работи като застрахователен агент. Той продава книгата на Naval Institute Press за $5000, съкращавайки преди това 100 страници по настояване на издателството, без да подозира, че четири десетилетия по-късно ще е мултимилионер с повече от 100 млн. продадени копия от романите си и 17 бестселъра в класацията на New York Times.

Сред тях е и последният, издаден преди смъртта му – Threat Vector (декември 2012), a следващият му роман Command Authority ще се появи точно година по-късно – през декември 2013 г.

Името на Кланси се свързва както с книгите му и с множеството филмови адаптации по тях, така и с франчайза от видеоигри на Ubisoft, под чиято шапка той създава студиото Red Storm Entertainment, отговорно за поредиците Rainbow Six и Ghost Recon. Последната издадена игра, носещо неговото име, е Splinter Cell: Blacklist, а следващата Tom Clancy’s The Division – се очаква през 2014 г.

Том Кланси е надживян от съпругата си Александра, дъщеря им Алексис, както и от бившата си съпруга Уанда Кинг и четири деца от брака му с нея.

Сподели.